Södertäljeprofilen Elie: “Det fick mig att lära känna Sverige som land”

Hösten 2013 kom Elie Sassine till Sverige från Libanon. Några månader senare började han studera SFI, svenska för invandrare, hos Iris – sedan dess har han gjort en riktig raketkarriär inom samma företag.
– SFI öppnade så många dörrar för mig, säger Elie.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Lär dig svenska hos Iris – klicka här för att läsa mer

[/aesop_content]

I Libanon pratar man arabiska eller franska och till viss del engelska. När Elie flyttade därifrån fann han sig plötsligt i ett annat land där man pratade ett helt annat språk och hade en helt annan kultur än den han är van vid.

Så fort Elie fick sitt svenska personnummer, ungefär tre månader efter han kommit hit, anmälde han sig till SFI för att lära sig språket. Hoppar man ytterligare tre månader framåt i tiden hade han lyckats klarat både C- och D-nivån – något som vanligtvis tar ett år.
– Ja, det gick väldigt fort och jag lärde mig snabbt, skrattar Elie.

Det gick inte heller obemärkt förbi på skolan, som senare valde att anställa honom.
– Lyckligtvis såg skolan att jag kunde tillföra något även som anställd, att hjälpa elever som studerar språket framförallt.

Inledningsvis handlade det om att han, tillsammans med ansvarig lärare, skulle vara en extra tillgång för eleverna på SFI, framförallt de som kunde behöva lite extra hjälp.
– Det handlade ju då framförallt om att tolka, så att de lättare kunde förstå. Men det blev så mycket mer senare också, säger Elie.

Fram tills idag har Elie jobbat med de flesta tjänster som Iris erbjuder. Han har varit stöd till personer som via arbetsförmedlingen kommit in på utbildningar, haft sitt eget klassrum inom SFI och nu undervisar han i matematik på Iris komvux-utbildning, både på distans och i klassrum.

SFI var vägen in

Enligt Elie är SFI nyckeln till att han lyckats så bra. Där får man nämligen inte bara lära sig det svenska språket, utan även mycket annat matnyttigt som hjälpt honom att förstå Sverige, svenskarna och inte minst kulturen.
– Först och främst var det ju på SFI som jag fick upp ögonen om att alla är olika. Jag, som ny i landet, satt helt plötsligt i ett klassrum med folk från massa olika länder, där alla har olika bakgrund och anledning till sin ankomst i Sverige. Jag förstod då att det som kommer att binda ihop oss är språket – men det vi fick lära oss var mycket mer än så, säger Elie, och fortsätter:
– Vi fick lära oss viktiga saker om Sverige, som är väldigt nyttigt för en som avser att bo här. Det ger en förståelse om hur folk är och tänker, och inte minst vad som förväntas av mig när jag ska bo här.

Elies tips till alla nyanlända

Att komma till ett nytt land är inte lätt, det kan många som gått igenom processen skriva under på. Även om Elie inte haft några problem tror han det beror mycket på hans acceptans.
– Kommer man hit bör man först och främst utnyttja de möjligheter man erbjuds för att bygga en framtid. Man får exempelvis läsa SFI gratis – då ska man självklart passa på att göra det. Som jag ser det är SFI lite av en nyckel till landet. Men en del som kommer hit tänker lite fel ibland, och då handlar det oftast om att de tror att man inte längre ska vara sig själv, att man istället ska vara svensk. Så är det inte, man ska fortfarande vara sig själv – men man måste ha förståelse för svenskarna och deras kultur.

Studera SFI på Iris

Man ansöker om att studera SFI på Iris via sin hemkommun, alltså den kommun man är folkbokförd i. På kommunens egna webbplats hittar man mer information om hur det fungerar just där. Viktigt är, att om man specifikt önskar att studera på Iris, måste berätta det för sin hemkommun.

Iris SFI-skolor finns i Liljeholmen, Vällingby, Flemingsberg och Linköping.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Lär dig svenska hos Iris – klicka här för att läsa mer

[/aesop_content]

Om SFI på Iris

Att lära sig det svenska språket hjälper dig att snabbare komma in i samhället. Ansök om svenska för invandrare (SFI) och lär dig läsa, skriva, tala och förstå svenska. Du söker till SFI hos din hemkommun. Den kommun där du är folkbokförd kallas din hemkommun.

Nästa artikel