SFI: ”Så mycket mer än bara språk”

Svenska för invandrare, SFI, kallas den utbildning som invandrare har rätt att kostnadsfritt gå för att lära sig det svenska språket. Där får man lära sig att läsa, skriva och prata på svenska – men även om hur den svenska kulturen fungerar.
– SFI öppnade så många dörrar för mig, säger Elie Sassine, som studerat SFI på Iris. 

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]IRIS: Individanpassad SFI – på dina villkor.

[/aesop_content]

Alla personer som har ett uppehållstillstånd i Sverige och har folkbokfört sig i en kommun har rätt att lära sig svenska – det är förankrat i svensk lagstiftning. Som invandrare är det ett effektivt sätt att snabbt lära sig språket och den svenska kulturen.

Sedan SFI blev en del av det allmänna skolväsendet 1994 ligger det på varje enskild kommun att finansiera utbildningen för sina invånare. Det betyder också att ansökan till SFI görs via hemkommunen.
– SFI är helt gratis och en otrolig möjlighet för alla nyanlända. Det är en nyckel till landet och man får chansen att bygga en framtid för sig själv, säger Elie Sassine.

Utbildningen är uppdelad i fyra olika studievägar – A, B, C och D. Vid ansökan får man genomgå ett test hos hemkommunen som också är avgörande för vilken studieväg som passar individen bäst.

Man kan också aktivt välja vilken skola man vill studera på, men då måste man säga det när man gör sin ansökan. Elie gick SFI hos Iris och är väldigt nöjd.
– Iris var otroligt hjälpsamma och jag fick lära mig väldigt mycket, inte bara språket. Vi var på flera utflykter bland annat, vilket gav oss en djupare förståelse om Sverige och svenskarna.

Iris skolor finns i Liljeholmen, Vällingby, Flemingsberg och i Linköping, och  de har avtal med flertalet kommuner: Stockholm, Nacka, Värmdö, Huddinge, Salem, Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna, Vallentuna, Vaxholm, Danderyd, Täby, Österåker och Linköping.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]IRIS: Iris SFI är för dig som vill lära dig det svenska språket och det svenska samhället – oavsett vilka förkunskaper du har. Klicka här för att läsa mer.

[/aesop_content]

Om SFI på Iris

Att lära sig det svenska språket hjälper dig att snabbare komma in i samhället. Ansök om svenska för invandrare (SFI) och lär dig läsa, skriva, tala och förstå svenska. Du söker till SFI hos din hemkommun. Den kommun där du är folkbokförd kallas din hemkommun.

Nästa artikel