Experten: Här är bästa tipsen för att komma närmare drömjobbet

Vässa ditt CV, träna på hur du ska presentera dig själv och imponera på arbetsgivaren.
Att söka jobb är inte alltid lätt, men det finns några enkla knep som ökar dina chanser att få arbete. Det första är att hitta dina styrkor.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Behöver du stöd i ditt arbetssökande? Kolla in Iris erbjudanden här!

[/aesop_content]

– Genom dina fritidsintressen kan du identifiera många av dina styrkor som du absolut bör lyfta i ditt arbetssökande. Det glömmer folk ofta bort. Om man exempelvis spelar datorspel där man tar flera olika strategiska beslut, är strategi en styrka. Kräver spelet en god reaktionsförmåga, då tycker jag att man ska lyfta det. Spelar man tillsammans med andra har man troligtvis en god samarbetsförmåga också, säger Sandra Ericsson Sjöblom, jobbcoach på Iris.

I podcasten Med målet i sikte kan man lära sig mycket om utbildning och arbetsliv. Bakom programmet ligger Iris, en heltäckande utbildningsaktör som jobbar med allt från komvux och SFI till att coacha folk ut i jobb och utbildning.

Avsnitt 11 av podcasten gästas av jobbcoachexperten Sandra. Hon är ansvarig för jobbmatchningstjänsten Stöd och matchning på Iris och stöttar dagligen människor i det som många tycker är både krångligt och läskigt, att identifiera sina styrkor och att pitcha sig själv.

Genom sin roll som tjänsteansvarig för Stöd och matchning har hon samlat på sig en hel del bra och konkreta tips som gör arbetssökandet både lättare och roligare.

– Man pratar ofta om att man måste sälja sig själv när man söker arbete. Men det är inte så ofta man är bekväm med det. Istället brukar jag prata om att man ska sälja sitt personliga varumärke, det kan kännas enklare, säger Sandra i podcasten Med målet i sikte.

Att komma igång

Hur gör man då för att komma igång och hitta rätt jobb? Hur hittar man det perfekta jobbet där man kommer till sin rätt? Att leta jobb baserat på en yrkestitel bör man undvika menar Sandra.

– Man bör istället inleda med att ställa sig frågan om vad man inspireras och drivs av, snarare än att direkt gå på tanken om ett specifikt yrke eller arbetsuppgift. Om man kan hitta vad som motiverar en så blir det mycket enklare att hitta rätt. Det du gillar är du bra på och då kommer du göra ett bra jobb också. Jag rekommenderar verkligen att man lyfter sina styrkor från sin fritid eller sina intressen, säger Sandra.

För den som tycker det är svårt att söka jobb och vill ha stöd i arbetssökandet finns hjälp från Iris att få. Iris har kontakt med företag inom flera branscher som söker personal och erbjuder dessutom en personlig coach som ger dig goda förutsättningar att lyckas. De kan hjälpa till att formulera styrkor och skriva CV, att utforma jobbansökningar och att träna intervjuteknik – för att slutligen matcha rätt person med rätt jobb eller utbildning. Läs mer här.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Behöver du stöd i ditt arbetssökande? Kolla in Iris erbjudanden här!

[/aesop_content]

Nästa artikel