Charbél Gabro: Från osäker tonåring till prisbelönt föreläsare

En gång var han en osäker och destruktiv tonåring, idag är han dubbelt prisad i talarbranchen. Charbél Gabro har minst sagt lyckats – trots en tuff start i livet.
– Jag vill vara en totalt genomgod person, säger Charbél.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Iris erbjuder en individanpassad utbildning – på dina villkor. Klicka här för att läsa mer.

[/aesop_content]

 

Oavsett bakgrund så kan man lyckas, det är en poäng som Charbél Gabro vill understryka när man hör honom prata i podcasten Med målet i sikte. Han växte upp i Syrien och efter en flykt till Sverige fann han sig plötsligt i ett utanförskap i Norrköping – hans familj var nämligen en av väldigt få som invandrat dit.
– Utanförskapet medförde ett destruktivt beteende och senare också ett spelmissbruk, säger Charbél i podcastavsnittet.
– När jag var 22 år gammal var livet så trasigt att jag ville begå självmord.

Men även destruktivitet, till och med självmordstankar, kan vändas till något fantastiskt. Nu är Charbél en föreläsare som berör och utmanar vår tankevärld genom att sprida kunskap kring mångfald, integration och inkludering. Han har ju själv varit med om resan och har därför väldigt djup förståelse i ämnet.

Trots framgången har han inte haft några konkreta mål med sin karriär som talare – det verkar bara som att han hittade något han tyckte var roligt och fortsatte på den vägen.
– Jag har nog inte ens förstått att det här är en karriär om jag ska vara ärlig, det har mer känts som en livsstil faktiskt, säger Charbél i avsnittet.

Narrenpriset och årets genombrott

2018 blev Charbél prisad två gånger om, då han först blev utsedd till Årets Genombrott på Talarforum och kammade hem Narrenpriset. 2019 vann han dessutom Stora Talarpriset, där han hade konkurrens från bland andra Greta Thunberg och Jonas Gardell.
– Jag är mållös över att jag har vunnit det Stora Talarpriset. Detta pris delar jag med min publik som har gett mig så mycket kärlek under året säger Charbél. Det är svårt att ta till sig allt beröm men jag är väldigt tacksam. Detta ger mig bekräftelse på att jag gör rätt och jag ser fram mot att fortsätta mitt arbete vidare.

Priserna talar sitt tydliga språk, men precis som han säger får han mycket beröm från sina lyssnare. I podcastavsnittet får han frågan om vilken feedback som varit bäst.
– Efter en av mina föreläsningar kom en elev från årskurs 8 fram till mig. Han sa att han inte var rasist, men att han haft svårt för invandrare. Sedan sa han att han nu förstått att invandrarna har det svårt – och tackade mig för att jag fått honom att förstå det. Det är ett ögonblick jag kommer att minnas länge.

Via den här länken kan man läsa mer om avsnittet och lyssna igenom det i sin helhet.

Din utveckling – Iris uppdrag i över 100 år

Iris erbjuder SFI, vuxenutbildningar, stöd och matchning.

I över 100 år har Iris arbetat med individens utveckling. Med den längsta erfarenheten inom utbildning, stödinsatser, jobbmatchning och anpassningar förbereder Iris dig för dagens arbetsmarknad. Iris finns på ett 50-tal orter i hela Sverige och varje år genomgår tusentals personer någon av Iris utbildningar eller insatser för att nå sina önskade mål.

Iris erbjuder SFI och vuxenutbildning på uppdrag av flera kommuner i landet, du söker till utbildningarna via din hemkommun. För arbetsmarknadsutbildningar och arbetsmarknadsinsatser kontakta Arbetsförmedlingen.

Nästa artikel