Arbetsgivaren Jan: ”Vi kommunicerar med Google Translate”

Arbetsgivare inom vissa branscher kan ha svårt att hitta personal – men alternativa sätt att rekrytera kan vara framtiden, menar Jan Andersson.
– Rent generellt är det stor personalomsättning i min bransch, men hittar man rätt person för jobbet så får man lojalitet tillbaka, säger Jan Andersson.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Läs mer om Iris tjänster för arbetsgivare

[/aesop_content]

Jan Andersson är delägare i restaurangen Kung Carls bakficka, ett dotterbolag till den etablerade hotellkedjan Kung Carl som ingår i koncernen HKC Hotels. De har personal från 05:30 på morgonen till 02:00-tiden på natten under nästan alla dagar på året – något som kräver noggrann planering och knivskarp rekrytering.

Att hitta rätt personal är en utmaning, det skriver Jan under på, men för ett par år sedan fick han upp ögonen för ett alternativt sätt att rekrytera. Det som förr handlade om att annonsera, granska ansökningar och kalla till intervjuer har bytts ut mot något helt annat. Nu använder han Iris jobbmatchningstjänst.
– De kontaktade mig för ett par år sedan och över ett möte förklarade de hur tjänsten fungerar. Vi skulle alltså ha möjligheten att ta emot personal, och i många fall dessutom få bidrag för att göra det, då dessa personer kan ha lite olika utmaningar, säger Jan.

Matchar arbetssökande och arbetsgivare

Iris matchar arbetssökande och arbetsgivare utan att gå omvägen via ett traditionellt CV. De jobbar delvis som ett stöd till arbetsförmedlingen.
– De har otroligt bra kontakter på arbetsförmedlingen, och så fort jag hade ett personalbehov fick jag träffa ett par personer som de trodde skulle passa bra, säger Jan.

Det hela har sedan dess flutit på väldigt bra, och Jan menar att de verkligen lyckats med ett par personer.
– Vi har en kille som varit här lite längre. Han började i disken men han visade sig vara intresserad och driven på många andra sätt, så han har tagit otroliga kliv inom företaget och utvecklas hela tiden.

Trots att vissa personer inte har kunskap om yrket sedan tidigare, eller har andra svårigheter som exempelvis språket, kan det finnas ett mervärde i den här typen av rekrytering, menar Jan.
– Vi har alltid haft som krav att de åtminstone ska kunna engelska. Men nu har vi en kille hos oss som bara pratar vietnamesiska, så vi får kommunicera via Google translate, skrattar Jan, och fortsätter:
– Men det fungerar ju ändå bra, bara de har rätt motivation och driv. I branschen finns det ju personalbrist, men samtidigt finns det otroligt många som vill ha jobb. Det här blir ett allt viktigare sätt att rekrytera.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Läs mer om Iris tjänster för arbetsgivare

[/aesop_content]

Iris erbjudanden för dig som arbetsgivare

Jobbra.se: En ny digital rekryteringstjänst som underlättar en effektiv rekrytering och främjar mångfald och inkludering på arbetsplatsen.

Övningsföretag: Bidrar till personal som har koll på helheten, som förstår hur delarna hänger ihop och som har ett tydligt lösningsfokus i sina arbetsuppgifter. Vilka kompetensutmaningar och behov har din verksamhet? Här kan du läsa mer om hur du som arbetsgivare kan använda övningsföretag i din organisation.

Iris Flex: En tjänst för den som behöver en anpassad arbetsplats eller studiemiljö. Man får individuellt stöd med att kartlägga sina behov, prova ut hjälpmedel och anpassning.

LÄS MERSöker ditt företag personal? Vi söker arbetsgivare!

 

 

Nästa artikel