”Anpassar undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar”

På Iris i Linköping satsar man på att utbilda sina elever genom individanpassade metoder – så att alla ska ha så bra möjligheter det bara går att utvecklas.
– Eftersom vi är en liten skola så lär vi oss att upptäcka varje elevs behov och kan anpassa undervisningen efter det. Det gäller såväl klassrums- som distansundervisning, säger Martin Engfors, lärare på Iris i Linköping.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: SÖK IDAG! Ansökan till Iris Komvux stänger den 3/5.

[/aesop_content]

Kommunal vuxenutbildning, även kallat Komvux, kan vara en genväg till nästa kliv i karriären, oavsett vilka förutsättningar man har. Iris är en av Sveriges största aktörer inom utbildning och erbjuder, bland mycket annat, just Komvux. Där är deras satsning väldigt tydlig – varje elev som studerar där ska göra det på sina villkor och utefter sina förutsättningar. Skolan i Linköping är inget undantag.
– På komvux är det vanligt med att endast ha handledning med lärare, medan vi har lektioner ledda av lärare. Det ger oss möjligheten att individanpassa utifrån elevernas egna behov och förutsättningar, säger Martin Engfors.

Iris skola i Linköping är än så länge relativt liten, något som Martin ser som en stark fördel för eleverna.
– Vi har mer tid att lära känna våra elever än många andra, åtminstone större, skolor har. På så sätt vet vi vilka behov den enskilde studenten har och kan anpassa oss efter det, säger Martin, och fortsätter:

– Det kan handla om att förstå hur mycket tid den här studenten har, och om vi måste anpassa schemaläggning av exempelvis prov utefter det. Vi kan ju se hur mycket hjälp eleven behöver och förstår då om det behövs mer eller mindre tid innan ett prov. Vi försöker att individanpassa utifrån elevernas förutsättningar så gott det bara går.

Under utbrottet av Covid-19 har Iris, precis som många andra skolor, varit tvungna att vidta åtgärder. Det har fungerat väldigt bra menar Martin.
– Vi har ju även en digital läroplattform, så allt rullar på som vanligt förutom klassrumsundervisningen. Vi lärare finns fortfarande tillgängliga för eleverna, men via telefon eller mail istället för på våra kontor.

Martin tips för att klara studier på distans

  • Veckoscheman

Gör ett schema över veckan, där du först markerar ut sysslor som inte är studier, till exempel jobb, fritidssysslor och barn. När man gjort det brukar man ganska snabbt kunna se om man har tillräckligt med tid för sina studier. Finns inte tillräckligt med tid så får man helt enkelt prioritera om så att man kommer vidare i sina studier.

  • Fokuserad tid till studierna

Det är bättre att sitta några längre stunder än massa korta stunder med sina studier. Ofta går det ju en halvtimme innan man satt sig in i vad man ska göra, och har man då bara en timme eller så kvar, ja, då blir det för lite. En annan positiv aspekt med längre sittningar är att man tränar på att vara aktiv, precis som man behöver vara vid provtillfällen.

  • Stäng av mobilen

Inga störningsmoment!

  • Materiella ting

Du befäster dina kunskaper i materiella ting runt om dig. Använd till exempel samma penna vid samtliga studietillfällen, då kommer du koppla den pennan till det du lärt dig tidigare. Vikt, känsel och intrycken i pennan befäster kunskapen.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: SÖK IDAG! Ansökan till Iris Komvux stänger den 3/5.

[/aesop_content]

 

Nästa artikel