Anna-Maria: Så tänker en rekryterare

Det kan vara tufft att vara arbetssökande. Konkurrensen är hård och många upplever att det är svårt att veta hur man ska tänka under en arbetsintervju.
Anna-Maria Ekblad, HR-generalist på Iris, arbetar dagligen med rekryteringsfrågor i olika slag. I podcasten Med målet i sikte delar hon med sig av sina tips.

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

Det är svårt att söka jobb. När det är som tuffast kan det vara enkelt att ge upp, men att behålla sin motivation är en nyckel till att hitta rätt. Anna-Maria Ekblad är sedan en tid tillbaka HR-generalist på Iris och arbetar dagligen med bland annat rekryteringsfrågor i olika slag. Innan hon fick det jobbet var hon arbetssökande i över ett år och sökte under den perioden över 200 jobb. Hon vet alltså precis hur det känns att befinna sig på den ”andra sidan”.

”Vad är du riktigt bra på? Och vad kan du bli bättre på?”

Frågorna som kommer från rekryterare är många, och kan ibland kännas obehagliga att svara på. Bland Anna-Marias tips finns att man ska rikta sina svar mot vad arbetsplatsen söker. Titta på jobbannonsen och lyft fram de delar som de själva anser vara viktiga, men ur ditt eget perspektiv.
– Det är därför det är bra att vara medveten om sina styrkor och svagheter. Varje styrka har en svaghet och genom din svaghet kan du belysa din styrka, säger Anna-Maria.

En av de största missarna man gör är att försöka dölja sin nervositet, menar Anna-Maria. Man ska istället säga till om man känner sig nervös eller be om att få besvara en fråga senare om man behöver mer betänketid.
– När rekryteraren säger att man ska berätta mer om sig själv vill man snarare se hur personen pratar, om den är påläst om tjänsten genom att berätta saker som är relevant för arbetsuppgifterna hen kommer att ha, säger hon.

Nuförtiden jobbar många rekryterare med kompetensbaserade intervjuer. Det innebär att de ställer frågor som har med den specifika tjänsten att göra.

Skulle man önska hjälp och extra vägledning eller kanske stöd i sitt arbetssökande finns Iris. Förutom deras breda kontaktnät inom ett flertal branscher som söker ny personal så kan Iris även hjälpa till med personlig coaching.

Iris är ett av Sveriges största företag inom utbildning – och inte minst experter på vad en rekryterare söker hos en ny kandidat. Förutom att de hjälper till att matcha ihop arbetssökande och rekryterare så erbjuder de även hjälp med intervjuteknik och skriva CV – och mycket, mycket mer. Läs mer via länken nedan.

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

Nästa artikel