Röda Korset: “Behoven är ofattbart stora”

Publicerat: 2021-2-7

Att träffa utsatta människor världen över och kämpa för att de ska få tillgång till mat, vatten och vård tillhör vardagen för anställda hos Röda Korset.
De gör allt i sin makt för att bekämpa hungern.
Helena Forslund berättar om deras viktiga arbete.
–Våra insatser utgör ibland skillnaden mellan liv och död, säger hon.

Agera nu! För 100 kronor i månaden kan du hjälpa människor få mat för dagen

Läget är väldigt allvarligt i många länder när det kommer till matbristen. Somalia är drabbat av både torka och gräshoppor som äter upp skörden. Allt fler människor har svårt att förse sin familj med mat för dagen.  

Helena Forslund arbetar hos Röda Korset och är landsansvarig för Somalia och Uganda, hon reser ofta dit i arbetet.
–Vid katastrofer och torka riskerar många familjer att inte ha mat för dagen, och det är alltid barnen som drabbas hårdast. Här utgör våra insatser ibland skillnaden mellan liv och död. Allra mest sårbara är barn under fem års ålder och därför riktar vi våra insatser mot dem i första hand, säger Helena.

Genom att bli månadsgivare hos Röda Korset kan du stötta deras arbete i hela 192 länder och hjälpa till att bekämpa hungern. Månadsgivare är otroligt viktiga då deras kontinuerliga stöd tillåter Röda Korset att planera mer långsiktigt.
–En månadsgivare ger ett otroligt viktigt bidrag just för att det sker över lång tid, berättar Helena.

Röda Korsets arbete mot hunger sker bland annat i deras hälsokliniker där arbetet främst går ut på att tidigt försöka identifiera undernärda barn så de kan sätta in resurser. Här ger de extra näringstillskott i form av en näringsrik nötkräm som kallas ”plumpy nut”, och undervisning om hygien och näringslära till föräldrarna. Genom att föräldrarna lär sig mer om hygien och näring kan de undvika bland annat diarréer och uttorkningar.

–Allra mest givande är mitt jobb när jag har möjligheten att få resa till de platser där vi har vår verksamhet och se vilken skillnad som vårt arbete gör och få en inblick i hur situationen är. Det är dessa minnen jag bär med mig och som blir en drivkraft till att hela tiden bidra med en liten pusselbit in i den verksamheten som vi är med och utformar och stödjer, säger Helena.

Helena Forslund berättar att det kan kännas tufft att ta in alla livshistorier med vetskapen om att de i dagsläget inte kan rädda alla. Under sina uppföljningsresor träffar hon personal vid hälsokliniker i Somalia och att höra deras berättelser är svårt.

– Samt när jag möter någon av de ofta unga mammor som kommer med sina barn som får vård vid hälsoklinikerna för undernäring och får en chans att förstå deras situation. . Vår verksamhet räddar liv och ger hopp, men behoven är så ofattbart stora och vi tvingas göra svåra prioriteringar varje år för vi har inte tillräckligt med långsiktig finansiering, förklarar Helena.

Vill du hjälpa människor få mat för dagen? Klicka på länken nedan och bli månadsgivare hos Röda Korset.

Agera nu! För 100 kronor i månaden kan du hjälpa människor få mat för dagen

Dina pengar gör skillnad

  • 133 kronor ger en person en värmande filt och mat i en hel månad
  • 300 kronor räcker till 100 påsar nötkräm som kan rädda livet på undernärda barn
  • 350 kronor ger en hel familj mat i en månad

Nästa artikel