Malaki drabbades hårt av hungersnöden i Jemen – ”Plötsligt kunde hon inte röra sig längre”

Publicerat: 2021-3-8

I skuggan av den mångåriga konflikten i Jemen pågår en humanitär katastrof och landet står på randen till en svältkatastrof. Malaki, 9 år, är ett av många barn som drabbats hårt. Men tack vare hjälp från Röda Korset så överlevde hon undernäringen.

Bli månadsgivare idag och rädda liv, varje dag

Precis som vilket nioårigt barn som helst brukade Malaki springa runt och leka med sina vänner. Men allt förändrades när hungersnöden drabbade Jemen. 

– Hon fick diarré och kunde inte kontrollera det. Plötsligt kunde hon inte röra sig längre, säger hennes pappa Abdallah förtvivlat.

För ett barn som Malaki är undernäring livshotande, hon tappade mycket i vikt och riskerade att svälta ihjäl. Men som tur var kunde Malaki få vård på ett lokalt sjukhus och fick hjälp att återhämta sig. Tack vare månadsgivare och andra generösa givare kan Röda Korset finnas på plats i länder som Jemen och bland annat stötta sjukhus, ge vård till undernärda och dela ut matpaket till familjer.

Konflikten i Jemen har pågått sedan 2015 och ofattbara 24 miljoner människor i landet – 80 procent av befolkningen – är i behov av humanitär hjälp. Röda Korset är på plats i Jemen med både internationell och jemenitisk personal och ett stort antal volontärer. Detta möjliggörs tack vare Röda Korsets månadsgivare som skänker en liten gåva varje månad – en liten gåva som gör stor skillnad för människor i nöd.

– Möjligheten att nå utsatta människor med livsviktiga förnödenheter, mediciner och material är just nu avgörande för att rädda liv, säger Kriztin Solberg, samordnare av Röda Korsets stöd till Jemen.

Runt om i världen lever miljontals barn i hunger och 3 miljoner små barn om året dör till följd av matbrist. Men trots att det kanske låter hopplöst så finns det sätt för oss att hjälpa. Bli månadsgivare hos Röda Korset och hjälp fler barn som Malaki att överleva undernäring. 

Bli månadsgivare idag och rädda liv, varje dag

Nästa artikel