Läkaren svarar: Skillnaden mellan vitamindropp och vätskeersättning

Publicerat: 2021-13-7

Vitamindropp är en ny hälsotrend som slagit igenom i Sverige. Under en behandling får man sitta med ett dropp i armen och på så vis få vitaminer och mineraler direkt in i blodomloppet. I Stockholm finns flera kliniker som erbjuder behandlingen. Här berättar läkaren på Release Co. om hur det fungerar och vilka fördelarna är.

Från att ha börjat bland hälsoentusiaster i USA har vitamindropp blivit en populär behandling i hela Europa. Release Co. är ett av företagen som erbjuder behandling i Sverige. I centrala Stockholm har de tre kliniker där man kan få antingen vitamindropp eller en vitaminshot.

En Shot innehåller en enstaka vitamin och tar bara några minuter, då man får en spruta direkt i muskeln. Vitamindroppet innehåller istället flera olika vitaminer och mineraler och behandlingen tar mellan 30-45 minuter.

Här berättar klinikens läkare mer om behandlingarna:

Hur skiljer sig vitamindropp från vätskeersättning?

– Vid ett dropp så går vätskan med vitaminerna direkt in i blodbanan. Det som händer är att kroppen snabbare får tillgång till de vitaminer och mineraler som ingår i droppet jämfört med att ta samma tillskott i exempelvis vätske– eller tablettform. Det är förstås individuellt hur mycket av dessa vitaminer och mineraler som kroppen sedan kan ta upp i cellerna.

Hur går en behandling till?

– Innan behandlingen får man skapa en profil på releaseco.com och fylla i en hälsodeklaration. En sjuksköterska går igenom din hälsodeklaration för att se om och vilken behandling som passar dig. En vitaminshot tar bara några minuter medan dropp tar lite längre tid, då kan man se på TV, läsa en tidning eller bara koppla av i våra fräscha lokaler under tiden.

Hur vet jag vilken behandling jag ska boka?

– Vad som passar bäst, en enstaka Shot eller dropp med flera vitaminer, är individuellt och detta brukar man komma överens om med sjuksköterskan efter att man fyllt i sin hälsodeklaration.

Vilken behandling är vanligast?

– Kombinationsbehandling bestående av ett vitamindropp och en separat B12-injektion är populärast.

Hur mår man efter en behandling? Känner man skillnad med en gång

– Droppet innehåller ju förutom vitaminer även vätska och salter så många kan nog känna en ganska direkt effekt av att få upp vätske- och saltnivån lite.

Hjälper dropp mot bakfylla?

– Tanken är ju inte att man ska ta våra behandlingar för att bota eller lindra någon sjukdom eller specifika symtom. Men med det sagt så kan ju tillförsel av vätska och salt för vissa personer lindra besvären vid bakfylla då dessa ofta delvis beror på just salt- och vätskebrist. 

Varför ska man göra en behandling?

– Ökad stress, mer stillasittande leverne, dålig sömn, osund kosthållning samt en sämre näringstäthet i maten vi äter bidrar generellt till försämrad hälsa och då också närings- och vitaminbrister. Vi hoppas att våra behandlingar ska vara ett första steg mot en sundare livsstil och ge ett ökat intresse för hälsa.

Release Co.

• Intravenös terapi har blivit en väletablerad behandlingsform runtom i Europa och i USA och är ett populärt val för att få kroppen i balans.

• Med en kunskap om människokroppen, medicinskt och holistiskt, strävar Release Co. efter att tillhandahålla den perfekta plattformen som hjälper dig att nå ditt bästa jag

• Release Co. arbetar enbart med legitimerade sjuksköterskor och läkare.

Nästa artikel