Tabubelagda problemet hos barn – många söker inte hjälp

Publicerat: 2021-18-11

Många barn kissar i sängen. För äldre barn kan det kännas skamfyllt och det kan vara jobbigt för både förälder och barn att prata om. Men det finns effektiv hjälp att få.

Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!

Det är vanligt att barn har problem med att hålla tätt under natten. Mellan 5-10 procent* av alla lågstadiebarn har problem med sängvätning . Faktum är att för barn i 6-7 årsåldern** är sängvätning ett av de vanligaste hälsoproblemen .

Att sängvätning skulle bero på psykiatriska problem eller dålig uppfostran är seglivade myter. Nattväta kan bero på olika faktorer och det är viktigt att som förälder förklara för sitt barn att det inte är hens fel. Som förälder är det viktigt att inte straffa eller skälla ut ett barn som kissar i sängen. Att det skulle bero på psykiatriska problem är nästan aldrig sant, men det kan leda till både psykologiska och sociala problem för barnet.

Att kissa i sängen skadar inte kroppen men påverkar ofta barnets självförtroende och livssituation negativt. Både barn och föräldrar kan tycka att det är skamfyllt och ämnet kan kännas tabubelagt. Ibland begränsar det till och med barnens sociala liv, man kanske inte vill sova över hos en kompis eller åka iväg på läger för att man är rädd att man ska kissa i sängen. Det kan vara svårt att som förälder veta vad man kan göra.

Sängvätning växer i de flesta fall bort, men det kan ibland dröja tills barnet kommit upp i åldern. Om man är förälder till ett barn i skolålder som kissar i sängen rekommenderas man att söka vård.

Det finns två huvudsakliga behandlingar mot sängvätning – behandling med larmsensor som larmar och väcker barnet om det kissar i sängen och medicinsk behandling som gör att det bildas mindre urin under natten. Man kan kontakta skolhälsovården, vårdcentralen eller en barnmottagning för att få hjälp med behandling mot sängvätning.

Att kissa i sängen ska inte vara något tabubelagt och det är viktigt att ta kontakt med vården för att få behandling. En tidig behandling kan stärka barnets självförtroende och leda till en vardag när barnet slipper begränsas av sina skamkänslor och sin oro.

Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!

*Enligt Svenska EnuresAkademin
**Enligt 1177.se

Nästa artikel