5 saker alla föräldrar borde veta om sängvätning

Publicerat: 2021-18-11

Att kissa i sängen någon gång då och då gör de flesta barn. Men som förälder finns det mycket man kanske inte vet om sängvätning. Här är fem saker alla föräldrar borde känna till.

Om ditt barn kissar i sängen finns det hjälp att få. Klicka här för att läsa mer om sängvätning.

1. Vanligt hälsoproblem

När ett barn som är över fem år gammalt kissar på sig under natten kallas det sängvätning eller enures. Det är mycket vanligt. För barn i 6-7 årsåldern är sängvätning ett av de vanligaste hälsoproblemen*.

2. Det är inte farligt

Att kissa i sängen är inte farligt för kroppen. Däremot kan det vara jobbigt för äldre barn och påverkar både deras livssituation och självförtroende negativt. Skammen och rädslan för att kissa i sängen kan bli så pass stor att de inte vågar sova borta, åka på läger eller göra andra aktiviteter.

3. Kan vara ärftligt

Sängvätning kan bero på flera olika orsaker. Det kan vara bra att vara medveten om att det kan vara ärftligt. Om någon nära släkting har varit sängvätare som barn finns en större risk att barnet också får problem. Därför är det bra att ta reda på om det finns några nära släktingar som haft problem som barn.

4. Det går ofta över av sig själv

I de flesta fall går sängvätning över av sig själv. Men det kan ta olika lång tid för olika barn, för vissa kan det dröja till barnet är i skolåldern. I vissa fall kan sängvätningen följa med ända upp i tonåren.

5. Det finns hjälp att få

För barn som har svårt att hålla tätt på natten finns det hjälp att få. Vårdguiden rekommenderar att man som förälder kontaktar vårdcentral eller skolans elevhälsa om barnet är sex år eller äldre, om barnet själv ber om hjälp och/eller om barnet kissar på sig under natten utan att tidigare ha gjort det.

Om ditt barn kissar i sängen finns det hjälp att få. Klicka här för att läsa mer om behandling som finns att få.

*Enligt 1177.se

Nästa artikel