Var tionde minut dör ett barn av svält i Jemen – din hjälp behövs

Flygattacker, granatsplitter och en vardag som kantas av skräck och otrygghet. I krigets Jemen får barnen kämpa för sin överlevnad – och det allra största hotet är bristen på mat.

Rädda Barnen finns på plats för att hjälpa och rädda livet på undernärda barn.

Kriget i Jemen har fått förödande konsekvenser för miljontals barn, som ständigt lever i hunger och rädsla. Och livet i Jemen blir tuffare för varje dag. Ekonomin har kollapsat, våldet eskalerar och på grund av pandemin har skolor och affärer stängts och arbetslösheten ökat.

Sedan 2015 pågår här en av världens största hungerkatastrofer. Var tionde minut dör ett barn av svält. Innan årets slut riskerar två miljoner barn att bli undernärda.

Och det är svårt att ens föreställa sig situationen i Jemen. Alan Frisk, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen, har besökt en sjukvårdsmottagning som Rädda Barnen stödjer.

”Om sanningen ska fram så var det redan försent för några av barnen omkring mig. Föräldrarna kunde inget annat göra än att hålla om sina små när organen slutade att fungera, ett efter ett”, berättar Alan Frisk.

Men det finns hopp – Rädda Barnen finns på plats i Jemen och gör allt de kan för att hjälpa barn i utsatthet. De stödjer 88 sjukvårdsmottagningar i landet och ser till att personalen får lön. De säkrar elförsörjningen med solpaneler, ser till att det finns rent vatten, distribuerar mediciner och behandlar undernärda barn med nötkräm och näringspulver. Och tack vare alla dessa insatser, så finns det ljusglimtar i all misär.

”Jag tänker då framför allt på ettårige lille Ali. Han är ett bevis på att det går att rädda undernärda barns liv. Jag var med när han fick sin nionde behandling med energirik nötkräm. Armarna var fortfarande väldigt smala och magen uppblåst. Han log inte, men jag kunde se att det fanns liv i ögonen. Mamman berättade att hon nästan förlorat honom, men nu skulle han klara sig. Det gjorde mig stolt, för utan Rädda Barnens hjälp hade mottagningen varit stängd för längesedan”, berättar Alan Frisk.

Ali är ett bevis på att det går att rädda undernärda barns liv. Foto: Save the Children

Det är för barn som Ali som Rädda Barnen fortsätter arbetet i Jemen. Var med och hjälp till du också – stötta Rädda Barnen genom att ge en engångsgåva. Din gåva gör skillnad!

Nästa artikel