Experten: ”Då kommer det inte finnas några orangutanger när våra barnbarn växer upp”

Varje dag dör 25 orangutanger på grund av palmoljeindustrins skövling av regnskogen.
Men vad händer om vi inte stoppar avskogningen och finns det en risk att orangutangen utrotas?
Esben Marcussen, expert hos Greenpeace, reder ut svaren på de viktiga frågorna.

LÄGET ÄR AKUT: Klicka här och förändra framtiden för regnskogen och orangutangerna.

1). Vad händer om man inte stoppar skövlingen av regnskogen?

Esben Marcussen hos Greenpeace.

– Då förlorar vi inte bara en del av planetens mest ikoniska djur som orangutangen, sumatratigern och paradisfågeln. Vi förlorar även kampen mot klimatförändringarna. Vi kommer helt enkelt inte att kunna begränsa den globala uppvärmningen om vi inte stoppar skövlingen, säger Esben Marcussen, expert hos Greenpeace.

2). Finns det en risk att när våra barnbarn lever så kommer inte orangutangen att finnas?

– De senaste 16 åren har halva orangutangbeståndet utrotats. Om vi inte stoppar den pågående katastrofen kommer det inte finnas några orangutanger kvar när våra barnbarn växer upp.

3). Hur mår orangutangerna när deras hem regnskogen skövlas?

– Orangutangerna är inte så olika oss människor. De känner glädje, ro, trygghet, ilska, rädsla, chock och sorg precis som vi. När regnskogen skövlas upplever de chock, rädsla och förtvivlan. Vad skulle du känna om din hemstad blev jämnad med marken?

4). Varför behöver Greenpeace månadsgivare?

– Greenpeace, har tack vare stödet från från privatpersoner, förändrat världen flera gånger tidigare men världens utmaningar ökar hela tiden i storlek och omfattning. Vi behöver din hjälp nu för att fortsätta kampen för orangutangen, regnskogen, klimatet och planeten.

5). Vad används pengarna från månadsgivarna till?

– Vi använder pengarna för att undersöka, dokumentera, avslöja och kräva förändringar av dem som ansvarar för förstörelsen av regnskogar eller andra miljöer. Greenpeace finansieras helt av privata donationer och är således oberoende av företag eller stater. Det skiljer oss från andra organisationer och tillåter oss att stå upp mot alla som ansvarar för miljöförstöringen utan att vara rädda för att förlora våra intäkter.

AGERA I DAG: Som månadsgivare hos Greenpeace kan du vara med och förändra framtiden – klicka HÄR.

Nästa artikel