Guide: Så funkar ett besök i vårdappen – steg för steg

Har du funderat på att söka vård i mobilen, men är osäker på hur det egentligen fungerar?
I den här guiden förklarar vi steg för steg hur ett besök i vårdappen Doktor.se går till. Dessutom får du svar på vanliga frågor och missuppfattningar om digitala vårdbesök.

Att söka vård i mobilen är inte svårt – tvärtom. I de flesta fall är det både enkelt och tidsbesparande. Så här går det till:

1. Börja med att ladda ner Doktor.se till din mobil – det kan du göra här. Att ladda ner appen är alltid gratis.

2. Öppna appen och logga in med Mobilt Bank-ID.

3. Nu får du upp en lista över olika typer av besvär och åkommor – här väljer du det som du behöver hjälp med. Nu är du igång med ditt ärende!

4. Nu öppnas en chat där du får prata med Elsa, en digital vårdassistent. Du får svara på några frågor för att specificera vad du behöver hjälp med. Det är enkelt och tar bara några minuter.

5. Därefter placeras du i kö för att få hjälp. Sjuksköterskor, barnmorskor, läkare och psykologer tar emot ärenden i tur och ordning. Du ser din kötid och köplats i appen, och får en notis när det är din tur!

Fyra vanliga frågor om Doktor.se:

Vad kostar det att använda appen?
Patientavgiften för ett digitalt besök hos Doktor.se är idag 0 kronor i alla regioner förutom Region Stockholm. För dig som är folkbokförd i Region Stockholm och är mellan 18 och 84 år utgår en patientavgift (högkostnadsskyddet gäller). Du meddelas alltid i appen om ditt besök kommer innebära en avgift och kan då välja om du vill gå vidare eller inte.

Hur går ett läkarsamtal till?
Läkarsamtalen hos Doktor.se sker ofta via video medan vissa typer av enklare ärenden kan ske via chat eller röstsamtal. Vad som används varierar beroende på ditt vårdärende.

Vad händer om Doktor.se inte kan hjälpa mig digitalt?
9 av 10 patienter som kontaktar Doktor.se får hjälp helt digitalt, men ibland hänvisar Doktor.se till en fysisk vårdmottagning. Doktor.se har idag ett antal egna fysiska mottagningar i landet. 

Blir jag listad hos Doktor.se när jag söker vård i appen?
En vanlig missuppfattning är att man automatiskt blir listad hos Doktor.se efter ett vårdbesök i appen, men så är det inte. Du förblir listad på din vårdcentral så länge du inte gör ett aktivt val att lista dig på någon av de vårdcentraler som tillhör Doktor.se.

Nästa artikel