Guide: Vanliga hudbesvär hos barn och när du bör söka vård

Det är vanligt att barn får utslag och andra liknande hudbesvär.
Som förälder kan det vara svårt att lista ut vad utslagen beror på och om du bör söka vård.
I appen Doktor.se kan du få hjälp med rådgivning, bedömning och behandling.

Här kan du ladda ner appen Doktor.se och få hjälp direkt.

Det finns många olika typer av hudbesvär som ditt barn kan råka ut för. De flesta av dem är ofarliga och i många fall går de över av sig själva eller med hjälp av receptfria läkemedel. Det finns dock tillfällen då du bör söka vård och ibland kan du behöva hjälp bara för att komma fram till vad det är som orsakar besvären.

Då är det perfekt att använda sig av vårdappen Doktor.se. Via appen finns vårdpersonal som snabbt kan ge dig hjälp med rådgivning och bedömning bara några knapptryck bort. Om det behövs receptbelagda läkemedel för att komma till rätta med besvären kan du i många fall få det utskrivet.

Här är några vanliga sjukdomar och besvär och råd kring när du bör söka vård:

Ladda ner appen Doktor.se här, logga in med mobilt BankID och få hjälp med ditt ärende direkt.

Eksem
Barn under två år får ofta eksem på kinder, utsidan av armarna och framsidan av låren medan det är vanligare att äldre barn får det i armvecken, knävecken eller på händerna. Du kan motverka och behandla eksemen på egen hand genom att hålla huden återfuktad med mjukgörande kräm. På barn som är äldre än två år kan du även testa att smörja med receptfri kortisonkräm på eksem på kroppen, men inte i ansiktet. Sök hjälp om din egen behandling inte haft effekt efter en vecka eller om eksemen sprider sig.

Vattkoppor
Barn som är yngre än sex månader eller i övre tonåren kan få svårare besvär av vattkoppor och därför ska du alltid söka vård om du misstänker det hos barn i de åldrarna. För barn i andra åldrar bör du söka vård om utslagen förvärras och verkar infekterade, om de sprider sig till ögonen eller om de kliar mycket och det inte hjälper med receptfria läkemedel. Eftersom vattkoppor smittar mycket lätt är det bra att söka digital vård och på så vis undvika att komma i kontakt med fler personer än nödvändigt.

Här kan du ladda ner appen Doktor.se och få hjälp – alla dagar, dygnet runt.

Svinkoppor
Svinkoppor är en av de vanligaste hudåkommorna bland barn. I ett första skede kan du märka små kliande röda prickar som övergår till vätske- och sedan varfyllda blåsor. Oftast sitter de runt munnen och näsan eller på händer och fötter. På blåsorna kan det bildas en honungsfärgad skorpa. Det du kan göra själv är att mjuka upp skorporna med en blöt bomullstuss, tvätta varsamt med tvål och vatten och sedan badda tort. Gör detta två gånger om dagen så kommer utslagen troligen att bli bättre och gå över av sig själva. Även svinkoppor är mycket smittsamt så det är viktigt att tvätta händer, kläder och lakan ofta, och att hålla förskolebarn hemma tills såren läkt. Sök vård om det inte blivit bättre efter en vecka, om svinkopporna sprider sig över större områden eller om ditt barn även har feber.

Hos Doktor.se kan du få hjälp snabbt och att använda appen är väldigt enkelt: Ladda ner appen, logga in med ditt mobila BankID och ange sedan att du söker vård för ditt barn. Från det att du öppnar appen tar det bara någon minut att komma i gång med ditt ärende. Dessutom har de öppet dygnet runt, alla dagar. Tänk på att barnet som du söker vård för ska vara med vid vårdbesöket.

Här kan du ladda ner appen Doktor.se och snabbt komma i kontakt med vårdpersonal!

Nästa artikel