Aktuellt: Detta behöver du som förälder veta om RS-virus

RS-virus hos barn är en av höstens stora snackisar.
Men hur vet du vilka symtom du ska ha koll på, och när är det läge att söka vård?
Här är det viktigaste du behöver veta som förälder!

Här kan du ladda ner appen Doktor.se och få hjälp – alla dagar, dygnet runt.

RS-virusinfektioner är vanliga hos både barn och vuxna. och smittar lätt. Därför får många barn det någon gång under sina första två år. I de flesta fall ger infektionen lindriga förkylningssymtom men vissa barn kan bli så allvarligt sjuka att de behöver sjukhusvård.

Vid en infektion av RS-virus är att det vanligt att snoret blir väldigt segt. Det sega slemmet kan täppa igen näsa och luftrör så att det blir tyngre att andas. Små barn har också mindre luftrör än vuxna, som lättare täpps igen. Du kan märka av symtom som hosta med väsande och tung andning och det kan bli jobbigt att äta och dricka. Barn under ett år kan även få andningsuppehåll.

Ett tips för att snabbt få hjälp med bedömning av ditt barns symtom är att vända sig till vårdappen Doktor.se. I appen får du enkelt kontakt med vårdpersonal som kan ge dig bra råd och hjälpa dig att avgöra om ditt barn behöver vård. Som vårdnadshavare loggar du in med ditt eget BankID och sedan får du ange vad det är du behöver hjälp med – det går både smidigt och snabbt. Doktor.se har dessutom öppet dygnet runt, vilket är bra att veta om ditt barn skulle bli sjukt under natten eller på helgen.

Ladda ner appen Doktor.se här, logga in med mobilt BankID och få hjälp med ditt ärende direkt.

Risken att bli allvarligt sjuk och få svåra andningsbesvär är större för spädbarn, framför allt om de är nyfödda eller för tidigt födda. Även barn med nedsatt immunförsvar eller en hjärt- eller lungsjukdom räknas som riskgrupp. Symtom du ska hålla koll på är om barnet får kraftig hosta eller får svårt att andas, till exempel att barnet andas tungt eller snabbare. Du bör också ha koll på hur barnet mår i allmänhet, till exempel om barnet verkar slött och medtaget. Om något av detta stämmer in ska du söka vård akut.

Här kan du ladda ner appen Doktor.se och snabbt komma i kontakt med vårdpersonal!

Nästa artikel