Världens första reglerade whiskyfond är här – så investerar man i det flytande guldet

Är du en whiskyälskare? Håll i dig. Nu kan du, förutom att avnjuta det flytande guldet i ett aromglas, även tjäna en rejäl hacka på din passion. Världens första reglerade whiskyfond är här – och den är svensk.

Här kan du läsa mer om The Single Malt Fund – och hur man gör för att teckna den.

Man kan med lätthet säga att whisky går en ljus framtid till mötes. Historiskt sett har värdet på sällsynt whisky haft en enastående utveckling – och ingenting tyder på att den trenden ska vända. Snarare tvärtom.

Bara de senaste tre åren har priset på limiterad single malt-whisky ökat med nästan 30% – varje år. Det första halvåret i år har whisky överpresterat både guld och fina viner i värdeökning, enligt den oberoende sajten Rare Whisky 101.

Sajtens bredaste index, RW Apex 1000, följer värdeförändringen på de 1000 mest eftertraktade whiskysorterna på andrahandsmarknaden. De senaste åtta åren visar RW Apex 1000 en värdeökning på otroliga 378 procent.

Whiskyns explosionsartade prisutveckling går att förklara ganska enkelt: Tillgång och efterfrågan. Produktionen av kvalitetswhisky är tidskrävande och långsam. Det kan ta flera decennier innan en god whisky kan avnjutas i ett aromglas. Dessutom har sällsynt whisky en förmåga att konsumeras. Det gör helt enkelt att utbudet sinar – och efterfrågan ökar.

Världen skriker efter single malt-whisky. I Europa har single malt-whisky varit en favorit under lång tid – men nu växer efterfrågan på andra gigantiska marknader.

USA, världens största ekonomi, skriker högst efter kvalitetswhisky av sorten single malt. Flera stora internationella medier har även uppmärksammat att efterfrågan växer i rasande fart i Indien och Kina; Särskilt för limiterade och sällsynta whiskysorter.

Att investera i whisky har tidigare varit svårt för den utan pengar eller kunskap – fram till nu. ”The Single Malt Fund” är världens första reglerade whiskyfond och gör det möjligt för vem som helst att investera i en produkt som tidigare varit omöjlig att handla på en reglerad marknad.

Målet är att investera i så kallad ”rare” och ”limited” whisky – som historiskt sett har gett allra bäst avkastning. Fonden är noterad på Nordic Growth Market och har som mål att köpa och sälja sällsynt whisky för att ge fondägarna avkastning på sina pengar.

Givetvis är fonden övervakad av Finansinspektionen.

Som en liten bonus får även fondägarna förtur på de sällsynta whiskysorterna, när fondens exklusiva innehav ska säljas vidare. Bara det en anledning att investera en slant i fonden – som är den första av sitt slag.

Så funkar whiskyfonden – och därför ska man passa på att teckna redan nu.

Så tecknar man The Single Malt Fund

Teckna hos Mangold
Du kan teckna online hos Mangold Fondkommission AB. 

Teckna hos Avanza
Mina sidor > Nyintroduktioner & Emissioner > Övriga erbjudanden

Teckna hos Nordnet
Min depå > Nyintroduktioner under rubriken ‘Företagshändelser’

”The Single Malt Fund” är noterad på Nordic Growth Market och övervakas av Finansinspektionen. Det är den första fonden i världen av sitt slag – och man kan teckna fonden online på flera olika sätt. Men passa på: Fonden går endast att teckna under en begränsad tid.

Nästa artikel