Stora fördelen med att spara på börsen istället för i madrassen

Publicerat: 2022-22-4

Att det kan vara bra att spara undan delar av sin lön känner de flesta till. Men varför ska man lägga pengarna på börsen och inte bara rakt in på ett sparkonto som känns mycket tryggare? Det ska jag försöka förklara nu med ett enkelt räkneexempel.

Alla länkar i den här texten är affiliatelänkar.

Sluta spara i madrassen – börja investera med Avanza. Registrera dig på 3 min.

Jag är en nybörjare på börsen. Det är ungefär fem år sedan jag hittade till Avanza för första gången efter att under ganska lång tid haft alla mina sparpengar på ett klassiskt sparkonto utan ränta. Det kändes tryggt, jag såg mina pengar i bankappen och behövde inte oroa mig för plötsliga förluster som man kan drabbas av när man äger aktier, även om sparbeloppet knappast ökade heller. Men så läste jag om ränta på ränta-effekten och att det kan göra att värdet på mina sparade pengar inte bara ökar med det jag stoppar undan varje månad utan också växer över tid. Detta eftersom man får avkastning både på all tidigare avkastning och inte bara på de pengarna man själv sparar varje månad. Det kallas för att pengarna växer exponentiellt. 

Givetvis är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning men faktum är att börsen i genomsnitt stiger med ungefär åtta procent varje år. Låt mig ta ett räkneexempel. Säg att jag sparar undan 100 000 kronor och att börsen stiger med 8 procent varje år. 

Om jag då lade 100 000 kronor på ett sparkonto utan ränta skulle värdet på pengarna fortfarande vara 100 000 kronor efter 10 år, varken mer eller mindre. Tryggt och enkelt. 

Men om jag istället investerade pengarna på börsen och fick den genomsnittliga utvecklingen på 8 procents avkastning skulle min investering se ut så här: 

Start: 100 000 kr. 

Efter 1 år: 100 000 * 1,08 = 108 000 kr. 

Efter 2 år: 100 000 * 1,08 * 1,08 = 116 640 kr. 

Efter 3 år: 100 000 * 1,08 * 1,08 * 1,08 = 125 971 kr. 

Slutligen efter 10 år är värdet på de 100 000 kronorna plötsligt 215 892 kronor, under förutsättning att börsen utvecklas ungefär som den gjort historiskt. Då kommer 100 000 kronor från mitt startsparande och resten, alltså mer än hälften av kapitalet, från börsutvecklingen. Ränta på ränta-effekten! 

Självklart kan börsen gå upp eller ned på kort sikt, det har vi sett inte minst i år och siffrorna häruppe är bara ett exempel. Det är möjligt att få bättre avkastning och med all säkerhet också betydligt sämre och även att förlora hela sitt insatta kapital. En gyllene regel är att inte investera pengar som man ska använda i närtid eftersom det kan vara svårt att veta hur börsen ska bete sig på kort sikt. Men som ett långsiktigt sparande är börsen kanon i mitt tycke och Avanzas lätthanterliga app har verkligen ökat mitt intresse för sparande och ekonomi. 

Testa du med om du är sugen! Registrera dig gärna via den här länken om du tyckte att mina rader var läsvärda! Det tar bara några minuter att komma igång.

Sluta spara i madrassen – börja investera med Avanza. Registrera dig på 3 min.

JL

Nästa artikel