Avslöjar: Min taktik på börsen som funkat ganska bra

Publicerat: 2022-26-4

Hur ska man egentligen tänka när man väljer aktier? Min strategi är en kombination av utdelningsaktier, megatrender och kanske viktigast av allt: magkänslan. 

Alla länkar i den här texten är affiliatelänkar.

Registrera dig hos Avanza och börja investera här.

Kanske lika bra att brasklappa direkt – jag är långt ifrån en expert när det kommer till börsen och allt som hör den till. 

MEN det jag har lärt mig efter några års ganska aktivt sparande är att man inte behöver lyssna på varje börspodd eller läsa varje artikel som publiceras på Dagens Industri för att slå index.

Jag var ganska tidigt med att inse detta: Att jag varken hade ork, energi eller kunskap för att aktivt jobba och följa med i vad som händer med innehaven i min portfölj på en daglig basis. 

Därför föll det sig naturligt att jag kikade mot klassikern Buy-and-hold, en strategi som förenklat innebär att de aktier du en gång köpt ska du behålla. Absolut lite tråkigt, men tid är som bekant det bra bolagets vän. 

Men det ska ju vara lite action, så således har jag också fokuserat en hel del på utdelningsaktier och några “kryddor” i form av bolag som, förhoppningsvis, har framtiden för sig men inte går med vinst riktigt än. 

Något jag glömde nämna i början är att jag gärna investerar i bolag där jag fattar grejen. Alltså, affärsidén eller produkten är tydlig och enkel att förstå, istället för något som kräver en masterexamen för att greppa. 

Megatrender kanske på pappret känns lite oklart, men jag tänker återigen att det kanske inte behöver vara så komplicerat:

Det byggs på höjden och och urbaniseringsvågen når nya höjder. Klart att man ska äga aktier i företag som tillverkar hissar, rulltrappor och automatiska dörröppnare. Finska Kone, branchledande när det kommer till miljöeffektiva hissar, rulltrappor, rullband och automatiska dörrar får således en plats i min portfölj. 

Vi blir fler, tjockare och äldre (tyvärr). Då blickar jag över Öresund och Novo Nordisk, ett danskt multinationellt läkemedelsföretag som bland annat är världsledande inom diabetes. Cyniskt? Säkert. 

Hållbarhet! Oljan är vi väl snart klara med? Plats på scen för Eolus Vind, då förnybar elproduktion såklart känns rätt.

Oavsett vilken taktik du väljer att satsa på så är det smart att börja hos Avanza, som gör ditt sparande betydligt enklare än vad du på förhand tror. 

Registrera dig hos Avanza och börja investera här.

MF

Nästa artikel