Börsen? Hjälp!

Publicerat: 2022-25-4

Börsen. Denna gåta till ekonomiska institution. Lever sitt eget liv och tyglas inte av någon. För många en otäck koloss som vanliga dödliga icke göra sig besväret att vara en del av. 

Alla länkar i den här texten är affiliatelänkar.

Sluta spara i madrassen – börja investera med Avanza. Registrera dig på 3 min.

Det var min känsla för ett par år sedan, då de privatekonomiska sparinsatserna hittills sträckt sig till att lägga (för lite) pengar på hög, i trött sparkonto. 

Att bli vuxen har många nackdelar. En stor fördel däremot, är att skulden för hur illa man planerar sin framtid drastiskt ökar. 

Jag skulle säga att det största skälet till att jag startade ett konto på Avanza var ett dåligt samvete. 

Alla är på börsen, får sina pengar att växa markant. Varför är inte du där? Dumskalle. 

Varför sparar du så lite pengar varje månad? Skärp dig. 

Du är 30 och vet knappt hur en aktie funkar. Vad handlar det om? 

Rösterna i huvudet blev fler och högre – skulden vann och kontot startades.  

Så. Några år senare då? Jag dunkade in allt jag rimligen kunde avvara, gjorde tjoget drömklipp, portföljen svällde exponentiellt, blev omskriven i DI dagligen om hur man blir multimiljonär innan 35, kör idag Porsche Cayenne och ska snart förtidspensionera mig i Curaçao? 

Nej. 

Så funkar det ju såklart inte. Pandemier och Ukraina-krig gör både det ena och andra med ekonomin antar jag, men i slutändan så handlar det om att min kunskap om börshandel ännu är för begränsad för den typen av utväxling. 

Men vet ni vad – det gör inget! Att skapa sig en raketkarriär på börsen är inte heller poängen. 

Handla aktier från 0 kr på Stockholmsbörsen – få tillbaka alla (!) fondavgifter, upp till 50 000 kr i samlat sparande. Det tar 3 minuter att bli kund via den här länken

Poängen med börsinvesteringar, är att de historiskt sett alltid inneburit att ett någorlunda riskspridet sparande med tid växer.  

Självklart finns otaliga fall av privatekonomiska kollapser. Det vore märkligt att hävda annat. 

MEN. Om man som jag bara investerar det jag har råd att tappa, och gör investeringar med risker som matchar min stresstålighet, så pekar det mesta mot att börsen kommer ge mina investerade pengar ett större värde än vad de hade när jag stoppade in dem, om jag bara mäter det på tillräckligt lång tidshorisont. 

Och det är också det fina. Att man i realtid får se att det som tidigare bara förefallit killgissningar från ”grabbar-som-jobbar-på-mediebyrå-men-som-nu-också-är-expert-på-börsen”, faktiskt har någon substans i sig. De osköna grabbarna hade faktiskt (tyvärr) rätt. Pengarna växer med tid. Vissa dagar går de ner. Vissa dagar går de ner så mycket att jag vill grina. Men i längden har de faktiskt vuxit. Inte överdrivet mycket kanske, men det har ju mycket med min oförmåga och riskbenägenhet att göra. Avkastningen jag haft på Avanza har ändå varit bättre än all form av avkastning på all annan form av sparande jag gjort tidigare. 

Jag vill vara extremt tydlig med att jag inte kan särskilt mycket om det här! Jag har typ inga tips på intressanta fonder eller aktier, och om jag hade det så gör ni rätt i att vara väldigt försiktiga med att följa dem. Däremot så kan jag med gott samvete tala till dem som känner igen sig i det jag berättar. Hur man som totalt okunnig och lite ointresserad, väntas vara en vuxen person och sätta delar av sina förvärvade pengar på något man inte riktigt förstår. Min roll i Börsgänget är därmed helt och hållet av arten ”glad att få vara med”. 

Den här sidan är ju i uppenbart samarbete med Avanza, och att ens försöka låtsas som annat vore konstigt.  

Men, tro mig när jag säger detta, i mitt fall blev Avanza verkligen lösningen på börs-skammen, då de lyckades göra något för mig då omåttligt komplext, till något enkelt att sätta igång med. I längden också snudd på kul! 

Det Avanza var duktiga på, från min position av att vilja börja men inte riktigt veta hur, var att jag slapp känna mig dum i huvudet när jag skulle börja att investera i aktier och fonder. Den här typen av handel har existerat i flera hundra år och är en motor och katalysator för det mänskliga livet på jorden. Man känner sig rätt liten inför det, och det var mycket därför jag länge drog mig inför att doppa tårna.  

Det Avanza begär av dig är att du kan ditt personnummer och att du vet vilken bank du har. Ändå rimlig kravbild. Sedan kopplar ett snudd på farligt användarvänligt gränssnitt (i appen tappar man respekten för pengar aningen, då det är så lätt att flytta, köpa och sälja sina tillgångar) ihop Avanza-kontot med din vanliga bank och man har fri lejd att börja handla.  

Härifrån gör man som man vill. Jag brukar oftast göra det alla andra människor gör, och kollade vilka fonder som är de mest populära och stabila. Kör folk Volvo så gör jag också det. Äter man OLW-chips gör väl jag också det. Kollar folk på Batman så gör jag det med. Sparar många sina pengar i Spiltan så funkar Spiltan säkert kanon. 

Min, Inte så jättemycket framgångssaga på börsen ÄN Tour, rullar därmed vidare och jag känner mig mer ansvarstagande än någonsin. Stilla samvetet du med.

Handla aktier från 0 kr på Stockholmsbörsen – få tillbaka alla (!) fondavgifter, upp till 50 000 kr i samlat sparande. Det tar 3 minuter att bli kund via den här länken

GP

Nästa artikel