Mot alla odds kunde Birtuhans barn börja skolan – tack vare hjälp från Barnfonden

Att få gå i skola är långt ifrån en självklarhet för barn med funktionsnedsättning i Etiopien. Tack vare Barnfondens insatser på plats kunde ändå 8-åriga Eyasu börja i skolan, något som var helt avgörande för hela familjen.

Tiden att göra skillnad är nu.
Bli barnfadder idag och följ barnets resa till ett bättre liv!

För tre år sedan började Eyasu skolan och samtidigt fick han plats på en av få skolor som riktar sig till elever med särskilda behov. Innan det var vardagen svår för familjen, bestående av mamma Birtuhan Abebe och en äldre syster.

Eyasu är autistisk och hade tidigare svårt att uttrycka sig. Därför var han beroende av sin mamma Birtuhan, vilket gjorde att hon fick ha med sig Eyasu på sitt jobb där hon tvättade kläder. På sin rygg bar hon med honom under arbetsdagen. Senare fick även 13-åriga systern stanna hemma med Eyasu när mamman jobbade, vilket resulterade i att hon inte heller kunde gå i skolan.

– Det finns en djupt rotad stigmatisering av personer med funktionshinder och vi blev ofta dåligt bemötta. Det gjorde det svårt för mig och barnen att hitta någonstans att bo, berättar Birtuhan.

Efter hjälp från Barnfonden kan båda barnen gå i skolan och Birtuhan har tid att göra sitt jobb. Förutom att det har gjort den stora skillnaden att båda barnen kan utbildas, har man även sett stora framsteg i Eyasus utveckling.

– Innan Eyasu började skolan kunde han inte gå på toaletten själv, men det kan han nu. Han kan också uttrycka sig mycket bättre jämfört med tidigare. Tidigare fick jag gissa varför han var ledsen eller arg, men nu kan jag förstå hur han känner, säger Birtuhan.

I Etiopien går endast 2,5 procent av alla barn med funktionsnedsättning i skolan. De allra flesta döms till ett liv i fattigdom. Så ska det inte vara. Därför arbetar Barnfonden för att förändra attityder och anpassa undervisningen i två skolor i huvudstaden Addis Abeba, i synnerhet för barn med autism.

Tiden att göra skillnad är nu.
Bli barnfadder idag och följ barnets resa till ett bättre liv!

Nästa artikel