Lasse Åberg har varit barnfadder i över 25 år och uppmanar nu fler att bli det

Så länge miljontals barn svälter, gifts bort mot sin vilja och tvingas arbeta finns det mycket kvar att göra. En som bidrar till arbetet, och har gjort det i över 25 års tid, är den folkkära mångsysslaren Lasse Åberg. Nu rekommenderar han alla att bli fadder hos Barnfonden.

Gör som Lasse Åberg har gjort i över 25 år – bli fadder hos Barnfonden.
För endast 8 kronor om dagen gör man stor skillnad.

Det finns många orättvisor i världen, inte minst för barn. 168 miljoner tvingas till barnarbete och 12 miljoner flickor tvingas årligen ingå äktenskap mot sin vilja.

Det här är bara ett axplock av alla siffror, men räcker väl till för att förstå att fler barnfaddrar behövs. Barnfonden är en barnfokuserad välgörenhetsorganisation som har varit verksam i Sverige sedan 1991. Det var även vid den tiden som Lasse Åberg och hans fru Inger Åberg blev barnfaddrar – och är det än idag.

Tack vare alla faddrar har Barnfonden genom åren kunnat bidra till att färre barn behöver jobba, att ett mindre antal flickor könsstympas och att fler får gå i skolan. Sett till att fler barn får vara barn helt enkelt.

Lasse och Inger har fått mycket glädje av att vara faddrar.

– Vi har under åren skickat försumbara summor och fått rörande brev tillbaka där barnen redovisar vad som köpts för pengarna, en säck ris, en get, ett par skor. Det är nyttig läsning för oss bortskämda. Du gläds åt självklarheter som att dina fadderbarn kan äta sig mätta och kunna gå i skola, berättar Lasse Åberg.

Lasse och Ingers två fadderbarn, Colette och Salamatou, är idag vuxna. Paret Åberg har fått följa med på deras resa från barn till vuxenlivet och har genom åren haft kontinuerlig brevkontakt med dem. Nu är båda vuxna och Colette tog nyligen examen med fina betyg i sömnad. Lasse och Inger har nu valt att fortsätta med nya fadderbarn och stödjer nu Sadia i Burkina Faso och Detamo i Etiopien.

Samtidigt som man hjälper barn till en bättre framtid, får man även själv mycket utbyte av att hjälpa och hålla kontakten med sitt fadderbarn. Förutom att man kan brevväxla och skicka sms, kan man även få möjlighet att göra ett besök i deras hemland. Just kontakten med barnen har gett mycket insikt för Lasse Åberg och därför ger han andra nu en uppmaning:

– Bli fadder, inte minst för din egen skull! Det är ett givande som ger, säger Lasse Åberg.

Gör som Lasse Åberg har gjort i över 25 år – bli fadder hos Barnfonden.
För endast 8 kronor om dagen gör man stor skillnad.

Nästa artikel