Därför är det dags att uppmärksamma ”vårdens tysta hjältar”

”Vårdens tysta hjältar”, ett passande uttryck för de som ofta drar det tyngsta lasset inom vården, men sällan får uppskattning. Undersköterskor, vårdbiträden, assistans- och omsorgspersonal – listan kan göras lång. Men en sak har de alla gemensamt, utan dem skulle den svenska vården gå under.
Nu menar många att det är dags för en förändring.

Letar du nytt jobb inom vård och omsorg? Skapa ett konto på en minut – låt Uska.se hitta drömtjänsten åt dig.  

Det är undersköterskor, vårdbiträden och assistanspersonal som finns där för de sjuka och behövande. De ser till att det dagliga arbetet fungerar, att de som behöver omvårdnad känner sig sedda – och att alla får den hjälp de behöver.

Men det här arbetet sker ofta i det tysta, och sällan hyllas dessa personer som de sanna vardagshjältar de faktiskt är.

Jesper Kennholt, en av grundarna bakom Uska.se, Sveriges största matchningstjänst för vårdpersonal och arbetsgivare, anser att bilden av de här yrkesgrupperna behöver ändras.

Det här är kompetenta människor som varje dag sliter för att alla ska få bästa möjliga vård. De förtjänar uppskattning och att bli hyllade för den viktiga insats de gör, säger Jesper Kennholt.

Dessa yrkesgrupper är knappast kända för höga löner, schyssta arbetstider eller lagom arbetsbelastning – utan snarare tvärtom. Och i Sverige arbetar nästan en kvarts miljon människor som undersköterskor och vårdbiträden (Statistiska Centralbyrån, 2015).

Arbetet inkluderar allt från att ta hand om stroke- och hjärtpatienter, funktionshindrade, äldre, dementa och missbrukare, till att sköta om döende och ge anhöriga tröst. De här personerna finns där för de som inte kan ta hand om sig själva.

Och ändå är det ytterst sällan dessa vardagshjältar får den uppskattning de förtjänar.

Det är en av anledningarna till att Uska.se grundades, en matchningstjänst som är specifikt inriktad på just baspersonal inom vård och omsorg. Yrkesgrupper som dessvärre blivit del av ett växande problem i Sverige.

Enligt en rapport från SU (Stockholms Universitet) vill nästan hälften av alla undersköterskor och vårdbiträden inom äldrevården byta från sin nuvarande arbetsplats. Detta trots att många säger sig älska sitt jobb.

En bidragande orsak är undermåliga förhållanden på arbetsplatsen, där underbemanning och sjukskrivning ökar en redan pressad arbetsbelastning, rejält.

Men här vill Uska.se bidra till en förändring.

– Vi på Uska.se vill göra det lättare för de här yrkesgrupperna att hitta en arbetsplats som verkligen passar, med allt från rätt arbetstider, avstånd till jobb och möjligheten att vidareutvecklas. På samma gång gör vår tjänst det lättare även för arbetsgivarna att hitta rätt personal, som faktiskt trivs och vill stanna, menar Jesper Kennholt.

Är du en undersköterska eller ett vårdbiträde som funderar på att byta jobb? Med den nya matchningstjänsten Uska.se är det enklare än någonsin att hitta en tjänst som verkligen passar. Bli medlem på sajten i dag och bli matchad med ditt drömjobb. Bäst av allt, man behöver verkligen CV eller personligt brev.

Klicka här för att skapa ett konto redan idag – det tar bara några minuter.

Hylla en undersköterska – Uska behöver din röst
    • Att vara undersköterska är stundtals ett svårt, tungt och krävande jobb. Nu vill Uska visa hela Sverige hur viktiga och uppskattade undersköterskor faktiskt är! Därför har Uska lanserat initiativet 5 % – där du enkelt kan hylla dina kollegor!
  • Klicka HÄR för att hylla en undersköterska.
Nästa artikel