7 skäl till att undersköterskor och vårdbiträden förtjänar att hyllas – varje dag

Två yrkesgrupper som verkar i det tysta, men brinner för att stötta och hjälpa andra. Utan dessa eldsjälar skulle vården aldrig fungera – här är 7 anledningar att hylla alla fantastiska undersköterskor och vårdbiträden.

Letar du nytt jobb som undersköterska eller vårdbiträde? Skapa ett konto på en minut – låt Uska.se hitta drömtjänsten åt dig.  

1. Tar hand om de äldre

För att klara vardagen är det många äldre som blir tvungna att flytta till äldreboende eller skaffa hemhjälp. Det är då undersköterskorna och vårdbiträdena ser till att livet kan fortsätta. Och det innebär så mycket mer än att mata någon som inte kan äta själv, eller hjälpa med personlig hygien – de är en social kontakt och en mänsklig värme. För den som inte har någon annan är de här människorna allt.

2. Sköter om de som inte klarar det själva

När man är sjuk och behöver hjälp så finns de alltid där. För de som behöver extra stöd i vardagen är det undersköterskor och vårdbiträden som får det att fungera. Utan deras ständiga stöd och omtanke är det tusentals människors som inte skulle få ihop vardagen.

3. Slitsamt och tungt arbete

I Sverige arbetar nästan en kvarts miljon människor (SCB, 2015) som undersköterska eller vårdbiträde. Det här är yrkesgrupper som sällan förknippas med hög lön, vettiga arbetstider eller en lagom arbetsbörda. Ofta är det snarare tvärtom. Men ändå fortsätter dessa kämpar att jobba för att se till så att alla får den omvårdnad de behöver.

Är du en undersköterska eller ett vårdbiträde som funderar på att byta jobb? Med den nya matchningstjänsten Uska.se är det enklare än någonsin att hitta en tjänst som verkligen passar. Bli medlem på sajten i dag och bli matchad med ditt drömjobb. Bäst av allt, man behöver verkligen CV eller personligt brev.
Klicka här för att skapa ett konto redan idag – det tar bara några minuter.

4. Verkar i det dolda

När man pratar om sjukvården är det ofta läkare, kirurger och sjuksköterskor som hamnar i fokus. Och visst räddar läkaren liv – men många missar personerna bakom. En läkare, kirurg eller sjuksköterska skulle inte kunnat sköta sitt jobb om det inte vore för undersköterskor och vårdbiträden. Och de förtjänar lika mycket uppskattning som sina kollegor.

5. Brinner för att hjälpa andra

Ett yrke som handlar om att sätta andras välmående först är inte för alla. Det krävs att man kan bortse från sina egna behov och helt fokusera på den man sköter om. Som undersköterska eller vårdbiträde behöver vara utrustad med en hel del empati, tålamod och kunskap – och man måste verkligen brinna för att hjälpa andra.

6. Länken mellan patient och läkare

Under ett vanligt sjukhusbesök är det oftast en undersköterska eller ett vårdbiträde patienten tillbringar större delen av sin tid med. Och det är här en stor del av förtroendet mellan sjukvård och patient byggs upp. Utan undersköterskans vård och omtanke vore det inte möjligt för läkaren att sköta sitt jobb.

7. …får vardagen att gå runt

Omvårdnad, stöd och någon att prata med – undersköterskor och vårdbiträden är de som alltid finns där när man behöver dem. Oavsett om det är i hemmet, på ett sjukhus eller ett äldreboende. Även om de inte alltid syns, så skulle det märkas desto mer om de försvann.

Därför borde man verkligen se till att dessa vardagshjältar hyllas – varje dag.

Söker du jobb som vårdbiträde eller undersköterska? Att registrera ett konto tar bara nån minut – sen kan drömjobbet vara ditt.

Nästa artikel