Vittnesmålen om mobbning: ”Spottade på mig och kallade mig tjockis och lipsill”

60 000 barn mobbas varje år i Sverige. Bakom varje siffra i statistiken finns en unik berättelse som blir en smärtsam påminnelse om allvaret med mobbning. Varje dag är Friends ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att utbilda och utveckla arbetet mot mobbning och diskriminering. Historierna här nedan, från personer som utsatts för mobbning, visar varför Friends arbete behövs mer än någonsin.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Klicka här för att skänka valfri gåva till Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

Skolan ska vara en plats där man lär sig saker, träffar kompisar och utvecklas. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för många barn, i citatet nedan – hämtat från arenansbarn.se – berättar en elev om hur hennes helvete började redan i mellanstadiet:

”Det började när jag gick i femte klass. Jag blev utfryst fick inte vara med, satt ensam på lektionerna och var själv på rasterna. Sen dess har jag haft självmordstankar och har även försökt tagit livet av mig. Har haft självskadebeteende och gått på BUP samt ätit antidepressiva tabletter. Det värsta är att jag fortfarande blir utfryst och jag går i 8:an. Men ingen vet varför jag mår psykiskt dåligt.”

En annan berättelse visar att spåren från mobbning är något som många tvingas bära med sig hela livet:

”Det började i lekis. Jag var rund sen jag föddes. Fick alltid höra av människor i skolan hur fet och äcklig jag var. Det håller på från lekis till jag började sjuan. Då träffade jag en go vän som lärde mig att: bry dej inte om att bli arg, då är det inte kul längre. Det hjälpte mig men det sitter hårt i hjärtat än idag, idag är jag 42 år.”

För en tredje ledde hot och mobbning till att personen i fråga undvek att gå till skolan trots sin stora läslust:

”Jag var endast 5 år gammal när det började. Jag blev hotad av en 6 år äldre kille som jagade mig runt på skolgården, kallade mig glåpord för mina glasögon som jag efter det aldrig tog på mig igen, och hotade med att klippa av mitt långa hår. Varje dag var jag rädd för att gå till skolan och låtsades ofta vara hemma från skolan, trots att jag älskade att lära mig saker. Detta pågick i 3 år.”

Det här är bara ett axplock av de berättelser om mobbning som finns. Alla som drabbats har sin egen historia att bära på. Med över 20 års erfarenhet är Friends en av de organisationer i Sverige som arbetar mest fokuserat för att stoppa mobbning. Men Friends behöver hjälp.

För att kunna fortsätta sitt viktiga arbete på daglig basis är Friends beroende av gåvor från såväl företag som privatpersoner. Via länken här under kan man enkelt skänka en gåva till Friends och det går enkelt att göra med antingen kort eller Swish.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Klicka här för att skänka valfri gåva till Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

FOTNOT: Citaten kommer från www.arenansbarn.se där människor som har upplevt mobbning berättat om vad de utsatts för.

Nästa artikel