Våld i skolan allvarligt problem: ”Sparken var så hård att jag fick ett skoavtryck på ryggen”

Var fjärde skolelev har utsatts för någon form av allvarligt våld i skolan det senaste året. 21-åriga Jennifer är en av dem. Här är hennes historia.

Mattetal, skrivuppgifter och läxförhör. Vänskap, lek och trygghet. Det är vad en skoldag borde bestå av, men för många elever kantas skoldagarna i stället av mobbning, trakasserier och våld – en vardag som inget barn ska behöva utstå.

Organisationen Friends jobbar för en värld fri från mobbning. De historier de får höra är ett bevis på att vi fortfarande har en lång väg att gå – och att en förändring måste ske här och nu.

En Novus-undersökning gjord på uppdrag av Friends i samarbete med Örebro universitet visar att var fjärde skolelev, 5 av 20 elever i varje klass, har utsatts för våld i skolan under det senaste året. Det är ofattbart och totalt oacceptabelt att den plats där barn enligt lag måste vara varje vardag är så otrygg. Det här måste få ett slut.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder massor. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG!

Jennifer är ett av de barn som under uppväxten utsatts för mobbning, som sedan kulminerade i fysiskt våld. Hon berättar om en specifik händelse när hon var 10 år gammal:

”Jag kommer ihåg en dag på skolgården. Den tjej i klassen som brukade mobba mig blev fysisk och sparkade mig utan förvarning i ryggen med en sådan explosiv kraft att jag ramlade ned på marken. Sparken var så hård att jag fick ett skoavtryck på ryggen, trots min tjocka vinterjacka.”

Trots att Jennifer och hennes föräldrar försökte prata med skolan, så kände hon sig osynlig och som att hon inte togs på allvar.

”Lärarna och eleverna i klassen visste om vad som löpande skedde, men ingen sa någonting. Speciellt inte lärarna. För mig kändes det som att lärarna var för fega för att agera och som att de inte brydde sig tillräckligt mycket om hur dåligt jag mådde.”

Jennifer tog studenten 2020 och mobbningen är ett avslutat kapitel. Men minnena finns ändå alltid där.

”Även om många saker i mitt liv har förändrats så har de många åren av mobbning för alltid satt spår i mig. Känslan av maktlöshet finns med mig än i dag, många år senare.”

Jennifer har tidigare varit medlem i Friends ungdomsråd, där hon och andra ungdomar genom sina erfarenheter och sitt engagemang ger barn och unga en röst i mobbningsfrågan. Rådet hjälper Friends att bli mer tillgängliga och relevanta i kampen mot mobbning.

Vill du också hjälpa till i kampen mot mobbning? Friends är en organisation som bland annat jobbar i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att stoppa mobbning – och varje år utbildar de tusentals barn och vuxna. Genom att ge en gåva till Friends stöttar du arbetet för en trygg skolgång för alla barn.

Stötta Friends livsviktiga arbete – din gåva gör skillnad för tusentals barn runtom i Sverige!

Nästa artikel