Tareq Taylor: ”Skolan var ett helvete för mig”

Skolklockorna ringer och för de flesta eleverna återgår skolundervisningen till det normala när distansundervisningen avslutas. Men för många elever är skolstarten och tillbakagången till fysiska lektioner istället en period fylld av ångest. Årets Friendsrapport visar att 25 % av barnen känner sig ensamma i skolan. Nu väljer Friends nya ambassadör Tareq Taylor att stötta organisationen i frågan.
– För jag vet att det är så otroligt många ungdomar där ute som blir utsatta för samma jävla skit som jag själv blev utsatt för. 

Trygga barn är livsviktigt. Vi måste ha nolltolerans mot mobbning – och Friends arbete gör stor skillnad. Men bidrag BEHÖVS – stötta Friends för att fler barn ska få må bra.

Att ha vänner och ett socialt sammanhang är ett grundläggande mänskligt behov. Elever som känner sig ensamma är i mycket högre grad också utsatta för mobbning, kränkningar och otrygghet än de som inte känner sig ensamma. Ensamheten kan i många fall också leda till sämre skolresultat och negativa konsekvenser för hälsan.

Uppväxt i Malmö beskriver Tareq ensamheten i grundskolan som en period som fortfarande är ångestladdad. Tareq beskriver stora delar av sin grundskoletid som ett rent helvete. Att varje morgon gå till skolan med ont i magen. I dag har Tareq svårt att vistas på en skolgård, och han blir arg på tanken över att det finns barn och ungdomar som går igenom samma sak som han gjorde

– Jag blir alltid känslig av den frågan: ”Känner du att du blivit sedd?”. Skolan var ett helvete. Åren fram till åttonde klass var rent utsagt ett helvete för mig, säger han.

Känslan av ensamhet är tyvärr inte alls ovanlig bland barn och unga. 25% av svenska skolelever känner sig nämligen ensamma, enligt årets Friendsrapport. Dessa elever är dessutom utsatta för mobbning i större utsträckning. Vi vet av forskningen att mobbning och ofrivillig ensamhet kan få stora hälsokonsekvenser såsom oro, depression, nedstämdhet, ångest, dålig självkänsla och många gånger saknad av tillit till omgivningen.

Skapa skillnad

Idag är Tareq Taylor stolt ambassadör för Friends. En organisation som jobbar ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att stoppa mobbning. Varje år utbildar de tusentals elever och lärare.

– Jag väljer att stötta Friends för att det är en organisation som verkligen behövs. Jag var själv utsatt som liten i skolan och hade verkligen behövt någon som var där och stod upp för mina rättigheter. Jag hade inte det då, men är så glad över att få vara del av organisationens Friends arbete. Det här är en situation som kan förändras och som kan bli bättre. Tillsammans ska vi få fler att alltid agera mot mobbning.

Friends arbete är baserat på forskning och organisationen har lång erfarenhet av att hjälpa skolor, företag och föreningar att ta fram verktyg och arbetssätt för att förebygga mobbning.

Det är även viktigt att vi vuxna visar goda exempel för barnen omkring oss – att vi vågar fråga hur de har det i skolan och på fritiden, och vågar ingripa om någon inte mår bra.

– Att inte ha några vänner, någon att sitta bredvid i matsalen eller någon som frågar hur helgen har varit är vardag för tusentals elever i Sverige. Jag vill synliggöra betydelsen att alla i det lilla kan göra något, ett hej kan betyda som mycket för någon som behöver det, säger Tareq.

Friends jobbar för en värld där inget barn ska utsättas för mobbning. Men nu behöver de din hjälp! För att kunna fortsätta med sitt livsviktiga arbete behövs bidrag – vill man stötta Friends så kan man klicka på länken nedan för att skänka valfri gåva.

Var med i arbetet för att STOPPA mobbning! Klicka här för att stötta Friends viktiga arbete – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning. Gör en insats nu!

Nästa artikel