Sveket mot de ensamma eleverna: 1 av 4 känner sig ensamma i skolan

Tänk dig att dagligen få höra hånande ord i skolkorridoren, att inte ha någon att sitta med på lunchen och att inte bli sedd av vuxna i sin omgivning. Tänk dig att du inte har en enda kompis. Det här är scenarion som utspelar sig i skolor runtom i landet – varje dag. Statistik visar nämligen att 1 av 4 elever i Sverige känner sig ensamma.

Låt inte detta fortgå! Ingen ska behöva må dåligt i skolan – nu måste vi tillsammans göra en insats. Stötta Friends så att alla barn kan vakna på morgonen med lätt hjärta. 

Alla barn borde få uppleva en uppväxt fylld med lek och skratt. Men den senaste Friendsrapporten visar en annan sida av verkligheten. I rapporten får barn och ungdomar komma till tals och resultatet visar att det inte är alla som har en glädjefylld vardag.

En elev berättar om ensamheten i skolan och på fritiden:

Det är aldrig nån som vill vara med mig på rasterna eller på helgen.

En annan elev berättar om känslan att vara utanför:

Jag har blivit lämnad ensam, känt mig utanför och fått elaka blickar och miner.

Det finns även berättelser om hur det är att inte tas på allvar:

Många i skolan använder sig av n-ordet när det finns svarta i klassen eller omgivningen. Det är väldigt respektlöst och tas inte allvarligt av vissa lärare.

Det här är bara några av de historier som svenska elever delat med sig av. Historier som är hjärtskärande att läsa.

Konsekvenserna av ensamhet påverkar hela skolgången. Elever som upplever ensamhet är nämligen utsatta för kränkningar i högre grad än de som inte upplever sig ensamma i skolan. Dessutom kan ensamhet leda till sämre prestationer i skolan – elever som upplever sig ensamma löper tre gånger högre risk att få icke godkända betyg samma år, enligt en studie från Örebro universitet i samarbete med Friends.

Nu måste vi tillsammans göra det vi kan för att försöka förändra situationen för alla utsatta barn. En organisation som jobbar ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att stoppa mobbning är Friends. Varje år utbildar de tusentals elever och lärare, men de behöver vår hjälp.

För att Friends ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete är de beroende av gåvor från både privatpersoner och företag. Via länken här under kan man enkelt vara med i kampen mot mobbning genom att lämna en valfri gåva. Varje bidrag behövs för att Friends ska kunna fortsätta sitt arbete för våra barns bästa.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG! 

Nästa artikel