Skolstart: Var fjärde elev känner sig ensam – så kan du hjälpa

Att börja skolan igen efter ett långt sommarlov ska vara både roligt och förväntansfullt. Men det är långt ifrån alla barn som känner så. Istället går många med en växande ångestklump i magen innan skolstart – och hela 1 av 4 barn känner sig ensamma i skolan enligt en färsk rapport från Friends.

Tänk om det var ditt barn? Eller ett barn du känner. Tänk om det var du. Barn ska respekteras och mobbning är aldrig okej! Stötta Friends arbete – deras arbete är otroligt viktigt. 

Våra barn tillbringar en stor del av sin uppväxt i skolan, en plats som borde förknippas med vänner, trygghet och en glädje över att få lära sig nya, intressanta saker. Men dessvärre är verkligheten för många barn någonting helt annat.

Årets Friendsrapport visar nämligen att så många som en fjärdedel av alla elever känner sig ensamma i skolan. Rapporten bygger på tusentals vittnesmål från barn och unga och resultatet är skrämmande.

I årskurs 3–6 svarar hela 28% att de känner sig ensamma och 29% procent att de blivit utsatta för kränkningar av en annan elev. Elever som upplever ensamhet är dessutom mer utsatta för kränkningar än andra.

Barnen har inget val – de måste gå i skolan. Därför måste skolmiljön vara 100% trygg! Låt inga barn fara illa – stötta Friends och gör skillnad för våra barn som riskerar att utsättas för kränkningar i skolan. 

Utsatta för kränkningar

Av de högstadieelever som i enkäten svarade att de alltid är ensamma i skolan, uppger 61% att de blivit utsatta för kränkningar. Av de som svarade att de aldrig är ensamma i skolan, ligger siffran istället på 15%.

Att få skratta med sina klasskompisar, leka tillsammans på rasterna och alltid ha någon att sitta med på lunchen borde vara en självklarhet. Men det motsatta, att inte ha några vänner, är faktiskt vardag för tusentals elever i Sverige.

Ensamhet är en stor anledning till att många barn idag mår dåligt och blir utsatta för mobbning. Utanförskap kan även leda till bristande skolgång, sämre betyg, negativa konsekvenser för hälsan – och ge men för livet.

Friends är en organisation som arbetar för en värld där inget barn ska utsättas för mobbning. Varje år besöker de hundratals skolor och jobbar tillsammans med både elever och lärare för att förebygga mobbning och kränkningar i skolmiljön.

Men för att Friends ska kunna fortsätta med sitt livsviktiga arbete, behöver de all hjälp de kan få. Vill man vara med och stötta Friends kan man klicka på länken här nedan och sedan skänka valfri gåva – alla bidrag behövs.

Stötta Friends arbete genom att skänka en gåva redan i dag! Klicka här för att hjälpa – det tar bara en minut av din tid. Alla som kan, gör en insats. 

Nästa artikel