Rådgivaren: Signalerna – så märker du om ditt barn utsätts för mobbning

Som förälder vill man givetvis att ens barns skolgång ska vara rolig och stimulerande. Men dessvärre utsätts flera barn för mobbning. Här är signalerna man som vårdnadshavare bör hålla utkik efter om man är orolig för att ens barn blir illa behandlad i skolan – och verktyg för att lösa situationen.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Klicka här för att skänka valfri gåva till Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

Siffror från Friends visar att så många som två barn i varje klassrum utsätts för mobbning – varje år. En skrämmande hög siffra och något som också gör att man som förälder eller vårdnadshavare bör vara vaksam på tecken från barnen. Det är inte ovanligt att man som utsatt inte vill oroa sina föräldrar, varför man som vuxen bör vara extra uppmärksam.

– Märker du att ditt barn visar tecken på oro, har svårt att somna, har mardrömmar, inte vill gå till skolan eller förskolan, visa tecken på magont, stress i kombination av att barnet inte vill berätta om sin dag i skolan, vad hen gjort under sin skoldag eller undviker att berätta om sin vardag i skolan så tänker jag att det är signaler som behövs tas på allvar, säger Åsa Gustafsson, rådgivare på Friends.

– I samtal som vi på Friends har med vårdnadshavare så berättar de att deras barns utsatthet kommit successivt och att det inte uppstår från en dag till en annan. Därför är tecken/symptom som jag nämner generella och viktigt att komma ihåg är att dessa symptom även kan vara tecken på annat som rör vardag och mående.

Hjälp Friends i arbetet mot mobbning – klicka här för att skänka valfri summa.

Om det visar sig att barnet är utsatt och inte vill att skolan ska veta, finns det sätt att möta barnets oro.

– Det kan finnas en mängd olika orsaker till att ett barn inte vill att skolan ska kontaktas. Jag tänker här att som förälder är det viktigt att lyssna och försöka ta reda på varför ens barn inte vill att föräldrar tar kontakt med skolan, men också berätta för barnet varför skolan behöver få veta att mobbning pågår, säger Åsa Gustafsson och fortsätter:

– Vi ska komma ihåg att det krävs mod att som barn berätta för föräldrar och andra vuxna om ens utsatthet. Det är nödvändigt för skolan och hemmet att samverka när ett barn är utsatt för mobbning, det är vi vuxna som har ansvar för att barn ska vara trygga och må bra.

Åsa Gustafsson arbetar på Friends med stöd och råd. Friends utbildar årligen tusentals barn och vuxna med syftet att minska mobbning. Den långsiktiga visionen är en värld där inget barn utsätts för mobbning.

För att den visionen ska kunna blir verklighet är Friends beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vill man stötta Friends i deras viktiga arbete behöver man bara klicka på den blåa länken här under för att skänka valfri summa.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Klicka här för att skänka valfri gåva till Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

Nästa artikel