Ofrivillig ensamhet i skolan stort problem: ”Att jag har varit utanför har satt spår i livet”

Tänk dig att dagligen få höra hånande ord i skolkorridoren, att inte ha någon att sitta med på lunchen och att inte bli sedd av vuxna i sin omgivning. Tänk dig att du inte har en enda kompis. Det här är scenarion som utspelar sig i skolor runtom i landet – varje dag. Statistik visar nämligen att 1 av 4 elever i Sverige känner sig ensamma.

Låt inte detta fortgå! Ingen ska behöva må dåligt i skolan – nu måste vi tillsammans göra en insats. Stötta Friends så att alla barn kan vakna på morgonen med lätt hjärta. 

Alla barn borde få uppleva en uppväxt fylld med lek och skratt. Men årets Friendsrapport visar en annan sida av verkligheten. I rapporten får barn och ungdomar komma till tals och resultatet visar att det inte är alla som har en glädjefylld vardag.

En elev berättar om otryggheten i matsalen:

Jag sitter alltid själv och då känns det jobbigt. Ibland tar jag upp ett helt bord för att jag är helt ensam och då känns det som att folk vill att jag ska flytta.

En annan elev berättar om känslan att vara utanför:

Att jag har varit utanför har påverkat min självbild och satt spår i livet. Jag är ständigt rädd för att bli ensam och bortglömd och känna att jag inte duger till. Varje dag försöker jag förklara för mig själv att det inte var något fel på mig.

Det finns även berättelser om hur det är att inte tas på allvar:

Ibland känns det som jag är ett spöke i och utanför skolan. Jag säger till fröknarna men det känns som att de inte bryr sig om precis mig när jag känner mig ensam, eller om någon har sagt eller gjort något.

Det här är bara några av de historier om ofrivillig ensamhet som svenska elever delat med sig av. Historier som är hjärtskärande att läsa.

Konsekvenserna av ensamhet påverkar hela skolgången. Elever som upplever ensamhet är nämligen utsatta för kränkningar i högre grad än de som inte upplever sig ensamma i skolan. Dessutom kan ensamhet leda till sämre prestationer i skolan – elever som upplever sig ensamma löper tre gånger högre risk att få icke godkända betyg samma år, enligt en studie från Örebro universitet i samarbete med Friends.

Nu måste vi tillsammans göra det vi kan för att försöka förändra situationen för alla utsatta barn. En organisation som jobbar ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att stoppa mobbning är Friends. Varje år utbildar de tusentals elever och lärare, men de behöver vår hjälp.

För att Friends ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete är de beroende av gåvor från både privatpersoner och företag. Via länken här under kan man enkelt vara med i kampen mot mobbning genom att lämna en valfri gåva. Varje bidrag behövs för att Friends ska kunna fortsätta sitt arbete för våra barns bästa.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG! 

Nästa artikel