Nu berättar elever om ensamheten: ”Jag kände att det inte fanns någon som brydde sig om mig”

60 000 barn utsätts för mobbning varje år. 1 av 4 skolelever känner sig ensamma. Bakom varje siffra finns historier som vi inte får blunda för. Organisationen Friends arbetar för en värld där inget barn ska utsättas för mobbning och berättelserna nedan visar tydligt varför Friends arbete verkligen behövs.

Ingen ska behöva må dåligt i skolan – nu måste vi tillsammans göra en insats. Stötta Friends så att alla barn kan vakna på morgonen med lätt hjärta. 

Som barn ska vardagen vara fylld av lek, skratt och kompisar. Men för många är verkligheten något helt annat. Det uppmärksammas i årets Friendsrapport, där tusentals barn och unga får göra sina röster hörda.

I årskurs 3–6 svarar hela 28% att de känner sig ensamma och 29% procent att de blivit utsatta för kränkningar av en annan elev. Elever som upplever ensamhet är dessutom mer utsatta för kränkningar än andra.

En elev berättar om hur ensamheten påverkat självförtroendet:

När jag tänker på ensamhet gör det ont. Att vara ensam känns tomt, som att något fattas inom en. Jag har fått väldigt dåligt självförtroende av att vara utfryst och kan ha svårt att knyta an till människor.

En annan elev berättar om rädslan att bli lämnad:

Att vara ensam har gjort att jag känt mig annorlunda. Som att hela tiden vara på utsidan och se in på vad andra gör, istället för att vara en del av det. Det har gjort att jag är rädd för att bli övergiven av människor och bli ensam igen.

Det finns även berättelser om hur det är att inte känna sig sedd:

Att vara ensam har varit jobbigt för mig. Jag kände att det inte fanns någon som brydde sig om mig och som ville ha mig där. Det har påverkat min självbild och resulterat i självhat. Det har också hållit i sig länge efter att utfrysningen slutade.

De här är smärtsamma historier, men som är viktiga att uppmärksamma för att vi ska kunna stoppa mobbning.

Friends jobbar dagligen i skolor, förskolor och idrottsföreningar runtom i landet för att upplysa och utbilda både elever och lärare om mobbning. Men för att Friends ska kunna fortsätta med sitt arbete, så behöver de allt stöd de kan få.

Via länken här nedan kan man enkelt ge en gåva till Friends och det går att göra med antingen kort eller Swish. Nu måste vi alla hjälpas åt – för barnens skull.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG! 

Nästa artikel