Noah utsattes för trakasserier: ”Föräldrarna i klassen tyckte jag hade fel hudfärg”

60 000 barn utsätts för mobbning varje år. Var femte skolelev i årets Friendsrapport uppger att etnicitet är den vanligaste formen av trakasserier i skolan. Bakom varje siffra finns historier som vi inte får blunda för. Organisationen Friends arbetar för en värld där inget barn ska utsättas för mobbning och berättelsen om Noah nedan visar tydligt varför Friends arbete verkligen behövs.

Låt inte detta fortgå! Ingen ska behöva må dåligt i skolan – nu måste vi tillsammans göra en insats. Stötta Friends så att alla barn kan vakna på morgonen med lätt hjärta. 

När Noah var 8 år flyttade hans familj till en ny stad och han började i en klass där han inte kände någon. En av dom första sakerna som hände var bland annat att ett föräldrapar till en tjej i klassen inte ville ha honom i samma klass som sin dotter. Noah hade fel hudfärg enligt föräldrarna.

Som barn ska vardagen vara fylld av lek, skratt och kompisar. Men för många barn som Noah är verkligheten något helt annat. Det uppmärksammas i årets Friendsrapport, där tusentals barn och unga får göra sina röster hörda.

I årskurs 3–6 uppgav var femte elev att etnicitet är den vanligaste formen av trakasserier i skolan. Kränkningar och mobbning kan drabba vem som helst. Många studier visar dock att vissa grupper är mer utsatta än andra.

– Jag fick också höra en mängd rasistiska kommentarer från eleverna i skolan. Jag kallades för N-ordet och apa. Ingen av lärarna eller dom andra eleverna som såg på gjorde någonting. Alla dessa kommentarer sätter sina spår på mig och det har jag märkt nu när jag blivit lite äldre.

Antalet elever som rapporterar att dom utsätts för rasism i skolan har ökat kraftigt, enligt organisationen Friends. Enligt Friends beror det på ett förändrat samtalsklimat om rasism och en ökad kunskap kring hur det kan ta sig i uttryck. Noah har under delar av sin skoltid tvingats stå ut med rasistiska kommentarer och han önskar att fler våga säga ifrån.

De här är en smärtsam historia, men som är viktig att uppmärksamma för att vi ska kunna stoppa mobbning.

Den smärtsamma vardagen och ständiga rasistiska mobbningen vändes när Noah och hans familj flyttade till Stockholm efter några år. I hans nya klass blev han inte längre utsatt för rasistisk mobbning. Nu går han första året på gymnasiet och under hösten har dom haft flera lektioner dedikerade till att prata om black lives matter-rörelsen och rasismens historia.

– Det kändes jättebra, det var kul. Det var skönt att se att dom flesta i klassen höll med om det som sades om att behandlas olika beroende på hudfärg. Jag tycker att det är ett ämne som fler skolor behöver uppmärksamma tidigt i grundskolan.

När en grupp visar att vi tycker att ett problem är väldigt viktigt att prata om då kommer fler känna sig stärkta att prata om det. Det handlar om att vuxenvärlden måste kunna prata om strukturella problem. Friends jobbar dagligen i skolor, förskolor och idrottsföreningar runtom i landet för att upplysa och utbilda både elever och lärare om mobbning. Men för att Friends ska kunna fortsätta med sitt arbete, så behöver de allt stöd de kan få.

Via länken här nedan kan man enkelt ge en gåva till Friends och det går att göra med antingen kort eller Swish. Nu måste vi alla hjälpas åt – för barnens skull.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG! 

Nästa artikel