Mårten Nylén: ”Att känna sig ensam är aldrig en kul känsla”

Skolorna har precis startat och för de flesta återgår vardagen till det vanliga. Men för många elever är skolstarten istället en period fylld av ångest. Årets Friendsrapport visar att 1 av 4 barn känner sig ensamma i skolan.
Nu vill ambassadören Mårten Nylén se en förändring.
– Detta är siffror från verkligheten som vi inte får blunda för.

Trygga barn är livsviktigt. Vi måste ha nolltolerans mot mobbning – och Friends arbete gör stor skillnad. Men bidrag BEHÖVS – stötta Friends för att fler barn ska få må bra.

Ensamhet är något som ofta förknippas med äldre människor, men faktum är att även många barn i skolåldern känner sig ensamma. Ensamhet är något som ska tas på allvar och är en stor anledning till att många barn mår dåligt och har det svårt i skolan.

Kändis-PT:n Mårten Nylén växte upp i den lilla byn Mörrum i Blekinge. Han hade bra kompisar omkring sig, men kände sig ändå ofta ensam.

– Kanske var det för att jag såg annorlunda ut, kände mig annorlunda, eller kanske bara för att jag hade andra intressen än mina vänner. Och att känna sig ensam är aldrig en kul känsla, säger Mårten Nylén.

Känslan av ensamhet är tyvärr inte alls ovanlig bland barn och unga. 25% av svenska skolelever känner sig nämligen ensamma, enligt årets Friendsrapport. Dessa elever är dessutom utsatta för mobbning i större utsträckning.

– Jag blir så ledsen över att höra att det är så många som är utsatta och ensamma, samtidigt är detta siffror från verkligheten som vi inte får blunda för. Vi behöver nu ta tag i detta och göra vad vi kan för att motverka detta växande problem, säger Mårten Nylén.

Skapa skillnad

Idag är Mårten Nylén ambassadör för Friends. En organisation som jobbar ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar för att stoppa mobbning. Varje år utbildar de tusentals elever och lärare.

– Jag tycker Friends gör något oerhört viktigt som verkligen behövs idag. Och jag vill alltid försöka göra det jag kan för att hjälpa människor att förändra och förbättra. Tillsammans vet jag att vi kan skapa en stor skillnad, säger Mårten Nylén.

Friends arbete är baserat på forskning och organisationen har lång erfarenhet av att hjälpa skolor, företag och föreningar att ta fram verktyg och arbetssätt för att förebygga mobbning.

Det är även viktigt att vi vuxna visar goda exempel för barnen omkring oss – att vi vågar fråga hur de har det i skolan och på fritiden, och vågar ingripa om någon inte mår bra.

– Jag försöker alltid vara en bra förebild och möta människor som jag själv vill bli bemött. Ett hej eller ett leende kostar inget, men kan ibland betyda världen för någon som behöver det, säger Mårten Nylén.

Friends jobbar för en värld där inget barn ska utsättas för mobbning. Men nu behöver de vår hjälp! För att kunna fortsätta med sitt livsviktiga arbete behövs bidrag – vill man stötta Friends så kan man klicka på länken nedan för att skänka valfri gåva.

Var med i arbetet för att STOPPA mobbning! Klicka här för att stötta Friends viktiga arbete – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning. Gör en insats nu!

Nästa artikel