Experten: Så hjälper du barnen om de upplever mobbning på nätet

Idag lever barn och unga sitt liv på nätet i allt större utsträckning. Det kan göra det svårt att som vuxen ha koll på vad som faktiskt händer i barnens liv. Hur ska man upptäcka nätmobbning – och vad gör man om ens barn utsätts för kränkningar online?

Friends gör allt för att barn ska känna sig trygga och älskade och med din gåva kan de arbeta ännu hårdare mot mobbning. Din gåva gör verkligen skillnad – tack!

Enligt den senaste Friendsrapporten uppger var tredje barn och ungdom att de någon gång utsatts för kränkningar eller mobbning på internet. Det kan till exempel handla om taskiga meddelanden eller att man känt sig utanför.

Och faktum är att nätmobbning inte skiljer sig speciellt mycket från mobbning i skolan och på fritiden – i grund och botten handlar det om sociala relationer som blivit fel. Men det finns saker som utmärker just nätmobbning.

”När man utsätter någon för kränkningar på nätet, så ser man inte i realtid hur den andra personen reagerar. Man kan vara taskigare, eftersom man inte behöver möta reaktionen. Dessutom kan man till viss del även vara anonym”, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends.

Ha koll på sociala medier

Hon berättar att det framför allt är Snapchat, Tiktok och Youtube som barn och unga använder sig av idag. Det är även där mobbningen sker.

”På Tiktok är det mycket kommentarer om utseende och att man är ful. På Snapchat kan man märka av utfrysning, till exempel att alla i klassen har en gemensam grupp som några personer plötsligt lämnar och skapar en egen grupp. Man kan även se på Snapchats karta var andra personer befinner sig och då se att flera personer är på samma ställe, trots att man pratade om att man inte skulle träffas den dagen”, säger Anna-Carin Wettefors.

Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends

Hon poängterar att det är viktigt att man som förälder har koll på sociala medier och faktiskt laddar ner de appar som ens barn använder för att förstå hur de fungerar. Visa också att du är intresserad och ställ frågor.

”På samma sätt som du frågar om hur det gick på matteprovet, så kan du fråga hur det är på nätet. Vilka appar använder du och vilka konton följer du? Och framför allt, lyssna på ditt barn. Det är det allra viktigaste”, säger Anna-Carin Wettefors.

Hon fortsätter: ”Barn tror ofta att vuxna kommer bli arga om något hänt på nätet och att de ska få sina konton avstängda eller till och med bli av med mobilen. Därför är det viktigt att berätta för sina barn att de alltid kan prata med en och att vuxna inte blir arga, utan i stället vill lyssna och förstå. ”

Vi måste ha nolltolerans mot mobbning och Friends arbete gör stor skillnad. Men bidrag behövs – stötta Friends för att fler barn ska få må bra.

Så kan du hjälpa

Märker man att ens barn utsätter någon annan för mobbning gäller det även här att lyssna på barnet.

”Fråga vad som har hänt och varför. Det är viktigt att vara tydlig med att man fortfarande älskar barnet, och att det är barnets agerande som behöver ändras och inte personligheten”, säger Anna-Carin Wettefors.

Organisationen Friends arbetar för att stoppa all typ av mobbning. Deras utbildningar har alltid ett nätperspektiv och de erbjuder även kurser som är särskilt fokuserade på nätet och ungas liv online. De ger skolpersonal och elever kunskap och verktyg att stoppa trakasserier och gemensamt skapa ett schysstare klimat på nätet.

När du ger en gåva till Friends, så ser du till att de kan fortsätta med sitt viktiga arbete ute i skolor och i samhället.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG!

Nästa artikel