Elin, 21, blev utfryst i skolan – nu kämpar hon själv mot mobbning

För 21-åriga Elin Abelsson blev högstadiet en plågsam upplevelse när hon blev utfryst av sina klasskamrater. I dag jobbar hon för att andra ska slippa gå igenom samma sak som henne.
– Att prata om det är ett sätt att bearbeta och tänka på nya sätt och att vara med i Friends barn- och ungdomsråd har betytt jättemycket för mig.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Stötta Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

Enligt siffror från Friends utsätts 60 000 barn för mobbning varje år i Sverige. En som är alltför bekant med detta är 21-åriga Elin Abelsson från Vara. Redan under högstadiet hamnade hon utanför i sin klass. Något som blev början på några tunga år.

– Jag ville inte gå till skolan och hade ingen tillhörighet där. Jag fick inte vara med och kände mig väldigt utanför. Det var mest utfrysning, men kunde också vara verbala kommentarer som ”Hon får inte vara med” eller ”Jag vill inte vara med henne”, berättar Elin Abelsson.

Utfrysningen var dock bara början på de tunga åren. Över nätet blev hon utsatt för sexuella trakasserier.

– Det var folk som gick någon årskurs över mig i skolan. De skrev saker de ville att jag skulle göra, saker de skulle göra med mig eller påpekade olika sexuella saker. Jag hanterade det först genom att bli väldigt glad. Jag var ju utanför i skolan och fick plötsligt uppmärksamhet.

Men ganska snabbt insåg hon vad det handlade om och blev upprörd.

– Då blev jag arg och skrev dumma saker tillbaka. Sedan försökte jag ignorera det. Det var jobbigt och påverkade mig mycket. Jag tror inte de här personerna är medvetna om vad det gjorde mot mig, eller hur mycket det har påverkat mig.

Till slut såg en lärare vad som pågick och agerade för att hjälpa Elin.

– Han valde att stötta mig och frågade ofta hur jag mådde. Hans lektioner var de som kändes bäst att gå till. Han såg att något var fel och tack vare honom fick jag till slut byta klass. Han var den som startade förändringen. Jag tycker att alla lärare borde veta vad de ska göra när någon är utsatt för mobbning, och om de inte vet det borde de i alla fall veta var de ska vända sig. Det var många som blundade för att de inte visste vad de skulle göra.

Hjälp Friends i arbetet mot mobbning – klicka här för att skänka valfri summa.

I dag är Elin Abelsson mentor i Friends barn- och ungdomsråd vars syfte är att ge barn och unga en röst i mobbningsfrågan, men också att Friends med hjälp av medlemmarnas tankar och synpunkter ska bli än mer tillgängliga och relevanta i kampen mot mobbning.

– Jag tror aldrig att jag helt kommer att komma över det som hände, men det har fått mig att växa. Att prata om det är ett sätt att bearbeta och tänka på nya sätt och att vara med i Friends barn- och ungdomsråd har betytt jättemycket för mig. Att själv kämpa mot mobbning och att se att det finns andra barn och vuxna som kämpar för att det inte ska vara som det var för mig, säger Elin.

För att Elin och Friends ska kunna fortsätta sitt viktiga jobb mot mobbning genom utbildningar, föreläsningar och forskning är man beroende av gåvor från privatpersoner och företag som vill förhindra mobbning bland barn. Vill man stötta Friends med valfri gåva behöver man bara klicka på länken här under för att lämna sitt bidrag.

Tillsammans kan vi stoppa mobbning! Klicka här för att skänka valfri gåva till Friends viktiga arbete i de svenska skolorna – alla gåvor behövs för att kämpa mot mobbning!

Nästa artikel