Barn och unga utsätts för nätmobbning – det kan du som vuxen göra

För barn i Sverige är nätet en helt integrerad del av livet. Oändliga möjligheter till kontakter, kunskap och underhållning. Men det finns en baksida. Kränkande kommentarer och bilder kan postas, gillas och delas vidare, vilket leder till att kränkningar kan upplevas om och om igen. Många barn och unga har blivit utsatta av samma personer på nätet som i skolan. Livet på och utanför nätet hänger ihop – även när det kommer till mobbning och kränkningar.

Låt inte detta fortgå! Ingen ska behöva må dåligt på nätet – nu måste vi tillsammans göra en insats. Stötta Friends så att alla barn kan vakna på morgonen med lätt hjärta.

En nyligen genomförd undersökning kring appen Tiktok visar att 40% av barnen aldrig har pratat med någon vuxen om vad man kan göra för att främja ett bättre klimat för att vistas på Tiktok. Nära tre av tio har sett någon annan bli utsatt eller illa behandlad på Tiktok.

För barn är det ingen större skillnad på att umgås på skolgården eller över skärmen och sett till kränkningar är det lika verkligt oavsett var det sker. Däremot skiljer det sig i hur de guidas. Friends undersökning visar även att det är vanligare att tjejer pratar med sina föräldrar om kränkningar på Tiktok än killar. Bland de som aldrig pratat med en vuxen utmärker sig killar i undersökningen.

Föräldrar spelar en nyckelroll i det och tyvärr är mobbningen på nätet dolt för föräldrarna. Det finns även en osäkerhet i vad man ska prata om. Enligt Friends är föräldrar de som har allra störst inverkan på hur barn och unga agerar på nätet. Vuxna behöver därför sätta sig in i de forum där barn och unga är och spenderar en stor del av sin tid.

Gör en insats för våra barn – det tar bara en minut av din tid och betyder MASSOR. Stötta Friends livsviktiga arbete redan IDAG! 

Vad kan man som vuxen göra?

Skapa ett förtroende med barnet. En av de viktigaste faktorerna för att motverka mobbning är att det finns trygga vuxna att prata med om något händer.

Hur jobbar Friends mot mobbning på nätet?

Friends utbildningar har alltid ett nätperspektiv, men vi erbjuder också kurser som särskilt fokuserar på nätet och ungas liv online. Vi ger skolpersonal och elever kunskap och verktyg att stoppa trakasserier och gemensamt skapa ett schysstare klimat på nätet. Det är viktigt att prata med barn om värdegrundsfrågor men det som verkligen räknas är vilket samhällsklimat våra barn växer upp i, och där bär vi alla på ett ansvar.

Din gåva stärker barnens trygghetskonto. Friends gör allt för att barn ska känna sig trygga och älskade. Med din gåva kan de utbilda fler och arbeta ännu hårdare mot mobbning i förskolor, skolor och idrottsföreningar. Din gåva gör verkligen skillnad – tack!

Nästa artikel