Han hjälpte svenska OS-medaljörerna förbättra sin sömn: ”En minst lika viktig byggsten som kost och träning”

Ska man prestera på topp så är sömn A och O – något som sömncoachen Sanjay Verma vet allt om. Inför de senaste Olympiska spelen har han haft ett minst sagt viktigt uppdrag: att hjälpa en rad svenska elitidrottare att förbättra sin sömnhälsa.
– I kampen om OS-medaljer är återhämtning en minst lika viktig byggsten som kost och träning, säger han.

PASSA PÅ: Boka en kostnadsfri sängprovning i JENSEN | SLEEPACY’s butik i MOOD Stockholm här. Just nu får du en present på köpet (värde 590 kr).

Sanjay Verma är Chief Sleep Officer på sängföretagskoncernen Hilding Anders och jobbar med att coacha människor till bättre sömn. I sin roll vet han allt om hur dålig sömn kan påverka en negativt.

– Under dagen lagras skadligt och giftigt avfall i hjärnan, och det måste avlägsnas under natten när vi sover, för att undvika ett antal negativa hälsoeffekter. Det är en mycket komplicerad process som sömnforskare ännu inte förstår till hundra procent, men man är överens om de negativa följderna av sömnbrist, säger han.

Oavsett vem du är eller vad du gör till vardags så är det alltså viktigt att du får tillräckligt med sömn. Är du elitidrottare kan det vara rent av avgörande för din prestation.

Av just den anledningen har Sveriges Olympiska Kommitté inlett ett samarbete med JENSEN | SLEEPACY där Sanjay Verma inför de två senaste Olympiska spelen har coachat en rad svenska elitidrottare, bland annat skicross-stjärnorna Sandra Näslund och Alexandra Edebo. Målet var att maximera sömnkvalitet och återhämtning.

Och Sanjay Vermas coachning har gett utdelning: hela 82 procent av idrottarna som deltagit uppger att deras sömn har förbättrats!

– Sömnbrist påverkar både fysisk och mental hälsa negativt, och forskning visar att prestationsförmågan går ned vid sömnbrist. Två timmars förlorad sömn kan göra att man reagerar 0,5 sekund långsammare och dessutom blir utmattad 30 procent tidigare. I kampen om OS-medaljer är återhämtning en minst lika viktig byggsten som kost och träning, säger Sanjay Verma.

Elitidrottare eller ej – vill du också få hjälp att förbättra din sömn rekommenderas att boka in en kostnadsfri sängprovning i JENSEN | SLEEPACY’s butik i MOOD Stockholm. Sängprovningen är helt utan köpkrav och du gör din bokning via länken här under!

PASSA PÅ: Boka en kostnadsfri sängprovning i JENSEN | SLEEPACY’s butik i MOOD Stockholm här. Just nu får du en present på köpet (värde 590 kr).

BOKA EN GRATIS SÄNGPROVNING – FÅ PRESENT PÅ KÖPET (VÄRDE 590 KR)

Just nu får du en present på köpet (värde 590 kr) när du bokar en gratis sängprovning. Erbjudandet gäller för sängprovningar som bokas och genomförs innan 30 november 2022. Du får produkten i butiken efter genomförd sängprovning. Inga köp krävs.

Välj mellan 4 produkter:
Resekudde – 590 kr
Resesjal – 490 kr
Sovmask – 590 kr
Gosedjur – Nattuggla eller Morgonfågel 390 kr

Om JENSEN | SLEEPACY

JENSEN | SLEEPACY ser det som sitt uppdrag att förbättra din sömnhälsa som helhet. Att få en god natts sömn är livsviktigt. Därför har deras sömnexperter utformat allt du behöver och guidar dig till rätt säng, de bästa tillbehören och sömnrutinerna för att optimera din sömn.

Besök butiken i MOOD Stockholm på Norrlandsgatan 13 i Stockholm.

Nästa artikel