Varningen: ”Vet inte att man blivit skimmad förrän man ser att pengar försvunnit”

De allra flesta bankkort är idag kontaktlösa. Det medför dessvärre en ökad risk för att korten kan bli skimmade helt trådlöst. Pensionären Peo Pettersson är bekymrad över hur enkelt det är för för någon att få tag i ens kortinformation utan att man märker det själv.

SkimSafe-kortet är det mest effektiva skyddet mot trådlös skimning. Beställ idag och få 50 kr rabatt med koden vår50!

I takt med att antalet kontaktlösa kort ökar i Sverige så ökar också risken för trådlöst kortbedrägeri, även kallat trådlös skimming. Med hjälp av enkel utrustning som en mobilapp eller en avläsare kan tjuvarna kopiera din kortinformation trådlöst från dessa kort – utan att behöva nudda dem.

Peo Petersson (69) har genom en lång karriär inom detaljhandeln hört talas om många kunder som blivit utsatta för olika former av bedrägerier. Han är speciellt bekymrad över trådlös skimming, eftersom det är så enkelt att kopiera kortinformationen – och svårt att upptäcka för den som blivit utsatt.

– Man vet ju inte om att man har blivit skimmad förrän man ser att pengar försvunnit från kontot, det är det som är så oroväckande.

Dessvärre är det inte mycket information som behövs för att tjuvarna ska kunna missbruka korten på internet.

– De behöver inte ens PIN-koden eller CVC-koden för att kunna använda kortet på internet, berättar han.

Klicka här för att beställa hem ett SkimSafe-kort – just nu får du 50 kr rabatt med koden vår50! Kortet är det mest effektiva skyddet mot trådlös skimning.

”Med ett SkimSafe-kort i plånboken är man skyddad”

– Men lyckligtvis är det väldigt enkelt att skydda sig mot den här formen av kriminalitet, fortsätter Peo.

Säkerhetsföretaget SkimSafe har utvecklat ett skydd mot denna form av trådlöst kortbedrägeri. De har tillverkat ett eget skyddskort som liknar ett helt vanligt betalkort. Om du placerar detta tillsammans med dina andra kort är du skyddad mot bedragarnas lömska metod.

– Har man ett SkimSafe-kort i plånboken är man skyddad och får behålla kortinformationen och sina pengar för sig själv, säger Peo.

Skyddskortet innehåller modern teknik som med en störsändare blockerar alla trådlösa skimningsförsök. Det skyddar dig i hela världen och har en livslängd på cirka fem år innan de bör bytas ut mot ett nytt.

Passa på att köpa kortet redan i dag – just nu får du 50 kr rabatt om du anger koden vår50 i kassan.

SkimSafe-kortet finns även att köpa i butik hos de auktoriserade återförsäljarna Clas Ohlson och MediaMarkt.

Detta är trådlös skimming:

NFC-teknologin (near field communication) som möjliggör kontaktlös betalning har också gjort det möjligt för kriminella att kopiera kortinformationen trådlöst med en app eller avläsare.

Även om bedragarna inte får tag i varken PIN- eller CVC-kod är det många sidor på internet som inte kräver denna information före en transaktion kan ske.

Den nya EU-lagen som kräver verifiering genom mobilt BankID eller annan form av verifikation krävs inte alltid i länder utanför EU. Detta gör att tjuvarna enkelt kan handla eller spela med kortinformationen de fått när de är på ute på utomeuropeiska internetsidor, där bara kortnummer och utgångsdatum krävs. Även om det kontaktlösa betalkortet har en beloppsgräns på upp till 250 kronor utan PIN-kod vid betalning i butik så gäller inte samma regler på internet. Därför kan de kriminella använda kortet tills det är helt tomt på kontot.

Nästa artikel