Hannah, 7, förlorade allt i kriget: ”Hennes ögon var alldeles förtvivlade”

Kriget tog hennes föräldrar, hem och alla ägodelar. Nu får sjuåriga Hannah chans till en trygg barndom tack vare SOS Barnbyar.
– När Hannah kom till vår familj i december 2021 kunde hon inte prata alls. Hon var märkbart påverkad av situationen och hennes ögon var alldeles förtvivlade, säger SOS-mamman Kassech.

Sjuåriga Hannah levde ett tryggt och lyckligt liv i en av Etiopiens största städer. Varje dag gick hon till skolan medan hennes mamma arbetade som hemhjälp och hennes pappa för regeringen. På fritiden fanns det utrymme för skratt, bus och lek, precis så som det ska vara när man är barn.

Men en novemberdag 2020 hände plötsligt något som skulle förändra allt. Strider mellan regeringsstyrkorna och Tigray People’s Liberation Front (TPLF) bröt ut och Hannah tvingades uppleva svår smärta och stora förluster. Hon kom att förlora inte bara sina ägodelar och sitt hem utan även sina älskade föräldrar.

För ett barn i Hannahs situation innebär tillvaron en enorm utsatthet. Som tur var placerades hon hos en SOS-familj i en barnby i Etiopten.

– När Hannah kom till vår familj i december 2021 kunde hon inte prata alls. Hon var märkbart påverkad av situationen och hennes ögon var alldeles förtvivlade, berättar Kassech, som är Hannahs SOS-mamma.

Hon berättar att Hannah ibland vaknar på natten och hyperventilerar för att hon är rädd för att dö.

– Höga ljud och människor hon aldrig har träffat – oftast män – skrämmer henne fullständigt. Hon behöver ständig stöttning och försäkran om att hon är i trygghet för att bearbeta traumat hon varit med om.

Just stöttning och trygghet är något som barnen är garanterade i barnbyarna. Men tyvärr är det inte alla barn i behov som får möjligheten att växa upp i en barnby.

Vill du vara med och ge fler barn likt Hannah chansen till en trygg uppväxt finns möjligheten att bli fadder hos SOS Barnbyar. Väljer du att bli byfadder är du med och stöttar en hel barnby. Det kostar endast 250 kronor i månaden. Det är drygt 8 kronor om dagen för att vara med och se till fler barn får möjlighet att leka, busa, gå i skolan – och vara barn.

– Jag ser ett leende och en gnista i Hannahs ögon när hon leker. Ju tryggare hon känner sig, desto mer kommer hon övervinna sina rädslor och hitta ny energi för att utvecklas och blomstra. Även om hon fortfarande inte säger så mycket sover hon bättre numera utan mardrömmar – och hon börjar sakta komma in i rätt sinnesstämning för skolan och vardagen, säger Kassech.

Det här är SOS Barnbyar

SOS Barnbyar är en ideell organisation som finns i närmare 140 länder världen över. Deras syfte är att genom olika typer av insatser hjälpa barn som lever i utsatthet.

Organisationen har ett 90-konto vilket innebär att de regelbundet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Under 2021 samlade SOS Barnbyar in 399 miljoner kronor. 76,1% av pengarna gick direkt till att stötta barnen.

Nästa artikel