Stoneleigh – vinproducenten som brinner för hållbarhet

Publicerat: 2022-9-6

Stoneleigh är vinproducenten som ligger bakom Sveriges i särklass mest sålda nyzeeländska viner. Bakom framgångarna ligger inte bara hårt arbete, kunskap och passion utan även ett brinnande engagemang för miljö och hållbarhet.

Stoneleighs viner har i dag en självklar plats i många svenska vinälskares hjärtan. Inte minst deras Stoneleigh Sauvignon Blanc, som faktiskt är Sveriges mest sålda vita vin på flaska.

Stoneleigh Sauvignon Blanc finns att beställa hem från systembolaget.se.

Resan till toppen av vinhimlen börjar i Wairau Valley, Marlborough, i Nya Zeeland. Där har Stoneleigh producerat kvalitativa viner sedan över 40 år tillbaka.

Receptet bakom framgångssagan stavas passion, hårt arbete och en filosofi som går ut på att ingripa så lite som möjligt under själva odlingsprocessen och i stället låta naturen göra sitt.

Just kärleken till naturen och allt det fantastiska den har att erbjuda är något som tydligt genomsyrar Stoneleighs hela verksamhet. I och med detta är det även en självklarhet att arbeta 100% hållbart.

Stoneleigh satsar över 3 miljoner kronor på biologisk mångfald – klicka här för att läsa mer!

Stoneleighs hållbarhetsarbete är uppdelat på två områden – naturen och dess resurser samt djurlivet och vad det ger tillbaka.

Ser man till naturarbetet så har de bland annat planterat över 10 000 plantor som en del av ett biodiversitetsprojekt – ett projekt som de dedikerat över 23 hektar mark åt. Ytterligare 8 hektar ägnas åt så kallat regenerativt jordbruk, en kombination av olika odlingsmetoder som bidrar till minskad miljöpåverkan.

En stor del av Stoneleighs fokus ligger även på att bevara den biologiska mångfalden i Wairu Valley och arbetet med detta innefattar allt från att noggrant följa hur markerna och vattnet i området mår till att låta lokala biodlare behålla sina bikupor i vingårdarna för att gynna en naturlig pollinering och livlig flora.

Ser man till det arbete de gör för djurlivet så innefattar det bland annat att se till att beståndet av den lokala Tui-fågeln ökar och att den får hjälp att bli ett naturligt inslag i stadsmiljön igen. Sedan 2010 har Stoneleigh även varit med och stöttat organisationen Marlborough Falcon Trust, vars fokus ligger på att rädda falkpopulationen i området.

Stoneleighs hängivna hållbarhets- och miljöarbete har belönat dem med flera utmärkelser, bland annat den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ.

Just nu gör Stoneleigh dessutom en extra satsning på naturen, i form av initiativet ”Nature, this one’s on us”. Initiativet innebär att de donerar över 3 miljoner kronor till olika projekt med fokus på biologisk mångfald – och du kan vara med och bestämma vart pengarna ska gå!

Klicka här för att vara med och påverka!

För den som är nyfiken på att prova vinerna från Stoneleigh så finns de att hitta på Nya Zeeland-hyllan på Systembolaget. De går även bra att beställa hem genom att klicka på länken här under.

Klicka här för att beställa hem vinerna från Stoneleigh från Systembolaget.

Nästa artikel