Nyzeeländska vinproducenten som tagit Sverige med storm – här är vinerna från Stoneleigh

Publicerat: 2022-5-5

Stoneleigh Sauvignon Blanc är det vita flaskvinet som har tagit Sverige med storm. Utöver bästsäljaren ligger Stoneleigh även bakom en rad andra populära viner. I den här artikeln går vi igenom hela sortimentet från den nyzeeländska vinproducenten.

Vinerna från Stoneleigh finns att beställa hem från Systembolaget.

Stoneleigh har sitt hjärta i Wairau Valley, Marlborough, i Nya Zeeland. Där har de producerat kvalitativa viner sedan över 40 år tillbaka.

Kärnan i produktionen är ett starkt miljö- och hållbarhetstänk och en unik odlingsteknik, som innebär att stenar som utgör delar av jordmånen fångar in och fördelar solens värme över odlingarna under dagarna, och stabiliserar värmen under nätterna. Detta ger druvorna möjlighet att utveckla rika, intensiva smaker.

I dag är Stoneleigh Sveriges i särklass mest sålda vin från Nya Zeeland. Dessutom kvalar deras Stoneleigh Sauvignon Blanc, med dess aromatiska, friska och ungdomliga smak med inslag av krusbär, päron, passionsfrukt, svartvinbärsblad och lime, in på en förstaplats som Sveriges mest sålda vita vin på flaska över 69 kronor, oavsett ursprung.

Stoneleighs repertoar rymmer dock många fler viner än bara Stoneleigh Sauvignon Blanc och i sortimentet hittar du såväl friska och torra vita viner med hög syra, som fylligare och mer intensiva röda viner.

Systervinet till Stoneleigh Sauvignon Blanc, Stoneleigh Sauvignon Blanc Wild Valley, har en aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, passionsfrukt, mineral, nektarin, svartvinbärsblad, lime och kryddor.

Vinet framställs utifrån devisen ”minimal intervention”, vilket innebär att man låter det naturjäsa och således inte tillsätter någon jäst under själv odlingsprocessen. I stället öppnar man upp dörrarna till vinproduktionen – och låter naturen göra sitt.

Nyligen lanserades även Stoneleigh Sauvignon Blanc Lower Alcohol – ett vin med lite lägre alkoholhalt som fungerar perfekt att avnjuta både som aperitif och till måltiden.

I vinet ingår en liten del av den mindre vanliga druvsorten sauvignon gris, även känd som sauvignon rosé. Druvan är en mutation av sauvignon blanc med rosa skal, som ofta är aningen mindre aromatisk.

Stoneleigh ligger även bakom viner gjorda på andra druvsorter än sauvignon blanc.

I vitvinssortimentet hittar vi Stoneleigh Chardonnay, ett fruktigt vin med tydlig fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nätmelon, macadamianötter, kardemumma, vanilj och apelsin.

Stoneleigh Latitude är även det en fruktig chardonnay, som i stället har inslag av röda äpplen, persika, apelsin, brynt smör, kardemumma, valnötter och vanilj.

Stoneleigh Riseling bjuder i sin tur på smakrikedom och finess med en frisk syra balanserad av svag restsötma, och bland smakerna att känna igen hittar vi gröna äpplen, krusbär, päron och lime.

Stoneleigh Pinot Grigio, som är en beställningsvara, är ett friskt vin med inslag av päron, nektarin, persika och tropisk frukt.

Stoneleigh har även ett rött vin, Stoneleigh Pinot Noir, som med sin kryddiga, nyanserade smak med rostad fatkaraktär och inslag av jordgubbar, ingefära, körsbär, kanel, lingon och nougat gör sig utmärkt till rätter av ljust kött, även om det självklart går bra att avnjuta som det är.

Om du är nyfiken på att testa vinerna från Stoneleigh så finns de att hitta på Nya Zeeland-hyllan på Systembolaget. De går även bra att beställa hem.

Klicka på länken nedan för att se om vinet du letar efter finns inne på ditt Systembolag, eller för att göra en beställning.

Klicka här för att komma till systembolaget.se.

Nästa artikel