Här är vinproducenten som jobbar 100% hållbart

Publicerat: 2022-6-4

Stoneleigh är vinproducenten vars filosofi går ut på att ingripa så lite som möjligt och i stället låta naturen göra sitt. Med en sådan kärlek till naturen är det också en självklarhet att jobba 100% hållbart.

Vinerna från Stoneleigh finns att beställa hem från systembolaget.se

Stoneleigh är den nyzeeländska vinproducenten som bland annat ligger bakom Sveriges mest sålda vita vin på flaska över 69 kronor, Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Bakom framgångarna ligger inte bara hårt arbete, kunskap och passion utan även ett tydligt miljö- och hållbarhetstänk som genomsyrar hela deras verksamhet.

Visste du exempelvis att Stoneleighs viner är gjorda på 100% hållbart odlade druvor och att noll animaliska produkter används vid framställningen?

Stoneleighs vingårdar är belägna i Wairu Valley, Marlborough, där stenar från en gammal flodbädd utgör grunden för jordmånen. Dessa stenar hjälper till att samla in och fördela solens värme över odlingarna under dagarna – och stabilisera värmen under nätterna.

När man förlitar sig så pass mycket på naturens resurser är det kanske inte heller konstigt att man känner ett brinnande engagemang för hållbarhet och miljö. Man vill ju ta väl hand om det man älskar, inte sant?

I Stoneleighs fall yttrar sig miljöengagemanget på flera olika sätt. Exempelvis har de planterat över 10 000 plantor som en del av deras biodiversitetsprojekt – ett projekt som de dedikerat över 23 hektar mark åt. Ytterligare 8 hektar ägnas åt så kallat regenerativt jordbruk, en kombination av olika odlingsmetoder som bidrar till minskad miljöpåverkan.

En stor del av Stoneleighs fokus ligger på att bevara den biologiska mångfalden i Wairu Valley och arbetet med detta innefattar allt från att noggrant följa hur markerna och vattnet i området mår till att låta lokala biodlare behålla sina bikupor i vingårdarna för att gynna en naturlig pollinering och livlig flora.

Sedan 2010 har Stoneleigh även varit med och stöttat organisationen Marlborough Falcon Trust, vars fokus ligger på att rädda falkpopulationen i området.

Det dedikerade hållbarhetsarbetet har resulterat i flera priser och utmärkelser. Bland annat är de stolta innehavare av den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ.

Vill du också prova ett vin från en producent som bryr sig om miljö och hållbarhet på riktigt så finns vinerna från Stoneleigh att hitta på Systembolagets Nya Zeeland-hylla. De går även bra att beställa hem genom att klicka på länken nedan.

Klicka här för att beställa hem vinerna från Stoneleigh.

Nästa artikel