Så har Jennys liv förändrats efter MS-diagnosen: ”Mentalt starkare än innan min diagnos”

Publicerat: 2022-24-5

Det tog lång tid för Jenny Ström Öberg, 51, att acceptera sin MS-diagnos. Hon körde järnet, fick många bakslag och lyssnade inte på sin kropp. Efter att i princip drivit sig själv till utmattning, lärde hon sig sakta men säkert att lyssna inåt.
– Det kanske låter som en kliché, men i dag är jag mentalt starkare än jag var innan min diagnos, säger Jenny.

Allt om multipel skleros – läs mer om människor som lever med MS

2012 var Jenny i sin livs form. Hon drev egen PT-verksamhet, hade precis genomfört en svensk klassiker och Sthlm Triathlon där hon avslutade milen på 44 minuter. Trots det anade Jenny att något inte stod rätt till med hennes kropp. I flera års tid hade hon tampats med diffusa symtom; rubbad balans, migränanfall, synbortfall, skakningar, darrningar och massiv trötthet.

– Läkarna trodde i början att det var stress, jag var ju ensamstående med två små barn och levde ett hektiskt liv. Jag trodde att jag hade kört på för hårt med träning. Droppen var när min högra del av ansiktet domnade bort och kinden bara hängde, då åkte jag in akut, berättar Jenny.

På sjukhuset trodde läkarna att hon hade fått en stroke, men så småningom fick Jenny sin diagnos. MS. En kronisk nervsjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och som går att bromsa, men inte bota.

– Jag bröt ihop fullständigt. Det var en fruktansvärt jobbig tid efteråt. Jag tappade min identitet och förlikade mig inte alls med sjukdomen. Jag var ju stark och älskade att träna och hålla i gång, berättar Jenny, och fortsätter:

– Men ibland var jag så obeskrivligt trött att jag inte kunde titta på tv eller läsa en bok. Ena dagen var jag stark och glad, för att nästa dag bara krascha. Jag fick tacka nej till ett socialt liv, tacka nej till att gå och handla i affärer med min dotter för att jag inte orkade. Det var oerhört tufft.

Det tog lång tid för Jenny att få tillbaka energin och acceptera att hon var sjuk. Vägen dit kantades av många bakslag, en stark vilja att orka en hektisk vardag och svårt att förstå och lyssna till kroppens signaler. Jenny fortsatte att jobba och träna trots att symtomen från sjukdomen ständigt gjorde sig påminda, vilket nästan drev henne till utmattning.

Fyra år efter MS-diagnosen kom vändpunkten i Jennys liv.

– Jag insåg till slut att vägen framåt inte var att komma tillbaka till livet jag hade innan. Jag var tvungen att börja om från början och bygga upp mig själv bit för bit, säger Jenny.

Yoga hjälpte henne att hitta tillbaka till livsglädjen. Den lärde henne att lyssna på kroppens signaler, stanna upp och leva livet i en lugnare takt.

– Det kanske låter som en kliché, men i dag är jag mentalt starkare än innan min diagnos. Även om jag inte springer milen lika fort så njuter jag desto mer längs vägen, säger Jenny.

I dag arbetar Jenny som personlig tränare och yogalärare. Hon arrangerar yogaresor och älskar att vandra, springa och cykla – gärna i skogen.

– Att dela med mig av yoga och hållbar hälsa ger mig så mycket glädje. Det fyller mitt liv och det försöker jag förmedla på mina kurser och till mina kunder, säger Jenny.

Vad vill du säga till någon som precis diagnosticerats med MS, eller står inför en oviss framtid på annat sätt?

­– Det går att hitta tillbaka till glädje och ett bra liv, det är möjligt. Man kan påverka mycket genom sina tankar. Jag tror också att man behöver inse att man inte ska tillbaka till livet som var innan, utan hitta en ny väg framåt. Men det tar tid, det tror jag att man behöver acceptera.

Allt om multipel skleros – läs mer om människor som lever med MS

Här berättar Jenny om sitt liv med MS 👇🏻

OM JENNY STRÖM ÖBERG

Ålder: 51 år
Bor: Täby norr om Stockholm
Familj: Man, två tonåringar, en bonusson och en hund som heter Leia
Jobb: Personlig tränare/coach och yogalärare
Gör helst på fritiden: Tillbringar tid med familjen och går ut i skogen eller naturen. Älskar att vara utomhus, träna och röra på mig i alla väder. Har dessutom en ny hobby – att göra ståuppkomik, som är det roligaste jag någonsin gjort.

Biogen-168737 Maj 2022.

Nästa artikel