Därför är fysisk aktivitet och träning viktigt för MS-patienter

Publicerat: 2022-24-5

Det finns stora hälsovinster för MS-patienter som är fysiskt aktiva. Men träningen behöver ofta anpassas individuellt efter behov och förmåga.
– Sjukvårdspersonal bör poängtera vikten av fysisk aktivitet till MS-patienter i större utsträckning. Det säger Charlotte Dahle, neurolog och immunolog vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Få senaste nyheterna och nödvändig information om MS här

Tidigare gavs personer med MS rådet att inte anstränga sig för mycket, men i dag är forskare överens: det finns stora hälsovinster att hämta för MS-patienter som är fysiskt aktiva. Vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet och träning vid MS kan bidra till bättre kondition och hjälpa mot trötthet. Gång och balans kan också bli bättre och musklerna smidigare och starkare.

Charlotte Dahle är neurolog och immunolog, och har under många års tid träffat MS-patienter regelbundet.

– Fysisk träning som förbättrar syreupptagningsförmågan är viktigt för alla människor. MS-sjuka kan behöva anpassa träningen individuellt efter behov och förmåga, beroende på vilket skede av sjukdomen man befinner sig i, säger Charlotte Dahle.

– Det finns övningar som passar även för personer med MS som till exempel har svårt att gå. Man kan träna arm- bålmuskulatur, balans eller att stå med stöd  för att nämna några exempel, säger Charlotte Dahle.

All fysisk aktivitet räknas
För många MS-patienter kan det vara extra svårt att komma i gång med träningen, eftersom fysiska sjukdomssymtom och MS-trötthet, fatigue, kan upplevas som stora hinder. Men vetskapen om att träning kan bidra till att minska de symtom som gör att man inte tränar, kan ge den där extra skjutsen som krävs för att komma i gång.

– Jag försöker uppmuntra mina patienter till att göra någon form av konditions- eller muskelstärkande aktivitet i alla fall en gång i veckan, för att se vilken skillnad det gör, säger Charlotte Dahle.

Påminn patienterna om att all fysisk aktivitet räknas! Att röra sig lite på armar och ben, resa sig upp, arbeta i trädgården eller köket, promenera och cykla är sådant som kan räknas till vardagsmotion. Utöver att minska stillasittandet och öka vardagsaktiviteten är det viktigt att, när patienten känner sig motiverad och har ork, gör någon form av konditions- och muskelstärkande aktivitet. Minst 150 minuter i veckan rekommenderas.

Remittera till fysioterapeut
Charlotte Dahle menar att det kan vara en god idé att påminna patienten om att tänka över sitt syfte – varför hon eller han tränar. Det kan göra att patienten hittar sin drivkraft och känner mindre motstånd inför träningen.

– Många av mina patienter har blivit hjälpta av att komma till en fysioterapeut, som kan lägga upp en träningsplan efter patientens behov och förmåga. Ofta är en sammanhållen rehabiliteringsperiod på ett center mycket värdefullt. Om patienten mår bättre av intensiv träning under en sammanhållen period, kan det stimulera till fortsatt egen träning hemma, säger Charlotte Dahle.

Få senaste nyheterna och nödvändig information om MS här

Se MS-sjuka Jenny berätta om vikten av träning i hennes liv 👇🏻

MS och träning – påminn patienterna om det här:

1. Många med MS upplever att de mår sämre i värme och när kroppstemperaturen ökar. Anpassa träningspasset genom att till exempel använda en kylväst, kylkeps, duscha kallt före och efter passet och drick något kallt under träningen.

2. Det är vanligt att det tar längre tid att återhämta sig mellan träningspassen om man har MS. Planera in dagar för återhämtning och variera träningsformerna för att minska risken för trötthet.

3. Många med MS kan uppleva att musklerna känns spända vid ansträngning. Utför därför töjningar långsamt och håll i fullt ytterläge tills full rörlighet är uppnådd.

4. Vid pågående skov är träning på hög intensitet ingen god idé. Fortsätt med vardagsaktiviteter och avstå från pulshöjande träning.

5. Många med MS kan uppleva att musklerna känns spända vid ansträngning. I sådana fall behöver töjningar utföras långsamt och hållas i fullt ytterläge tills full rörlighet är uppnådd.

6. Vid pågående skov är träning på hög intensitet ingen god idé. Förklara för patienten att man kan fortsätta med vardagsaktiviteter men avstå från pulshöjande träning.

Biogen-168591 Maj 2022.

Nästa artikel