Så mycket har naturvetare i lön – bransch för bransch

Medellönen för naturvetare är 46 500 kronor och lönerna fortsätter att öka i högre takt jämfört med arbetsmarknaden i stort. Det visar fackförbundet Naturvetarnas årliga löneenkät. Men hur ser det ut i just din bransch?
Här kan du läsa mer om det senaste årets löneutveckling inom digital sektor, life science, livsmedel, lantbruk och djursjukvård, miljö och skog.

Varje år undersöker Naturvetarna löneläget inom olika branscher där deras medlemmar arbetar. Som medlem i förbundet får du exklusiv tillgång till statistiken som kan hjälpa dig att avgöra om du har rätt lön för din befattning. Du kan också få hjälp att tolka statistiken, vägledning kring vilka lönekrav du kan ställa och rådgivning inför lönesamtalet.

För dig som studerar kan statistiken vara till stöd när du ska välja inriktning under utbildningen och när det är dags att söka jobb kan Naturvetarna hjälpa dig med både CV-coachning och intervjuträning.

Under 2022 ökade lönerna för naturvetare med 3,9 procent vilket är högre än snittet på 2,6 procent för hela svenska arbetsmarknaden. Läs vidare för en inblick i just din bransch!

Naturvetarna kan din bransch – bli medlem för att hålla dig uppdaterad om löneläget och dina framtidsutsikter. Läs mer här.

Digital sektor
Den här är den bransch där naturvetare tjänar mest med en medellön på 53 500 kronor. Det är ungefär 15 procent mer än samtliga naturvetare och lönetillväxten har varit särskilt stark under de senaste två åren. Under 2022 ökade lönerna inom digital sektor med i snitt fem procent och de som arbetar i privat sektor tjänar ungefär 9 900 kr mer än de i statlig sektor.

Inom den digitala sektorn tenderar högre utbildningsnivå att leda till starkare löneutveckling. Mjukvaruutvecklare och Data-/IT-specialister hör till de yrkesgrupper som hade bäst löneutveckling under 2022. Dock visar Naturvetarnas statistik att lönegapet mellan män och kvinnor har ökat i branschen sedan 2012.

Livsmedel och lantbruk
Med en medellön på 42 200 kronor tjänar de som jobbar inom livsmedel, lantbruk och djursjukvård cirka sju procent mindre än samtliga naturvetare. Under 2022 ökade lönerna i branschen med 3,8 procent och djursjukskötare hör till de som hade bäst löneutveckling – en ökning med 7,4 procent.

Under 2022 ökade lönerna mest inom den privata sektorn men sedan 2013 har ökningen totalt sett varit störst i kommuner/regioner. Mellan 2014 och 2020 minskade löneskillnaden mellan män och kvinnor i branschen från 19 till 10 procent, men sedan dess har lönegapet ökat till 14 procent igen.

Få personlig lönerådgivning och den senaste lönestatistiken. Gå med i Naturvetarna här!

Life Science
Sedan 2013 har de som jobbar inom Life Science årligen haft större löneökningar än samtliga naturvetare, och förra året var inget undantag. Under 2022 ökade lönerna i branschen med i snitt 4,4 procent och den snabbaste ökningen sker inom privat sektor. Sedan 2013 har lönerna i snitt ökat med 4,0 procent inom privat sektor, 3,7 procent i kommuner/regioner och 3,5 procent inom statlig sektor. Medellönen är 49 200 kronor.

Biomedicinska analytiker har haft en särskilt stark löneutveckling under 2022, med en genomsnittlig ökning på mer än 5,3 procent. Något som också sticker ut i årets enkät är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom Life Science ökar för första gången på tio år.

Miljö
Medellönen inom miljösektorn, 42 700 kronor, är aningen lägre än för övriga naturvetare. Sedan 2013 har löneutvecklingen i branschen legat i linje med utvecklingen för naturvetare över lag men under 2022 ökade lönerna med 3,3 procent, vilket är något mindre än snittet för samtliga Naturvetare.

Miljösektorn utmärker sig genom att varken löneutvecklingen eller medellönen ökar med utbildningsnivå. Bland de vanligaste yrkesgrupperna är Miljökonsulter den som hade bäst löneutveckling under 2022 (4,6 procent). Löneökningarna tenderar här att vara större i kommuner/regioner och i privat sektor än i statlig sektor.

Vill du få hjälp att höja din lön eller ta nästa steg i karriären? Bli medlem i dag och ta hjälp av Naturvetarnas experter!

Skog
Medellönen för de som jobbar inom skogssektorn är en procent högre jämfört med samtliga naturvetare. Under 2022 ökade lönerna med 4,2 procent i snitt, vilket är något högre jämfört med naturvetare över lag. I den här branschen är det tydligt att högre utbildningsnivå leder till starkare löneutveckling och högre medellön. Produktionsledare utmärker sig med en löneutveckling på sju procent förra året.

Under 2022 ökade lönerna mest i privat sektor men över tid har löneutvecklingen varit starkare inom offentlig sektor – sedan 2013 har lönerna ökat med i snitt 3,2 procent per år i offentlig sektor och 2,9 procent i privat sektor.

Om du vill få tillgång till Naturvetarnas fullständiga lönestatistik, lönerådgivning och en mängd andra förmåner kan du bli medlem hos dem. Medlemskapet kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden för dig som jobbar och är just nu gratis för studenter.

Vill du få full tillgång till den senaste lönestatistiken för din bransch? Bli medlem i Naturvetarna idag och få koll på löneläget inom just ditt område.

Gå med i Naturvetarna

  • Du som studerar eller har studerat naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola kan gå med i Naturvetarna. 
  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.

Nästa artikel