Inför löneförhandlingen: Naturvetarnas lönecoach ger sina bästa tips

Lönesamtal är något som får många att känna sig obekväma och osäkra. Fackförbundet Naturvetarna erbjuder sina medlemmar gratis rådgivning och coachning inför lönesamtal.
En av våra medlemmar höjde sitt löneanspråk med 5000 kronor efter att ha pratat med oss – och hon fick lönen, säger Pantea Ansari på Naturvetarna.

Som ombudsman på Naturvetarna hjälper Pantea Ansari medlemmar som hör av sig till förbundets medlemsrådgivning. Dit kan alla medlemmar vända sig med frågor som rör anställningsvillkor och arbetsrätt. Många frågar efter tips och råd inför löneförhandlingen och vill ha hjälp att komma fram till hur mycket de ska begära i lön.

– Lön är en förhandlingsfråga och därav är det väldigt viktigt att inte bara säga en siffra utan faktiskt också motivera varför du är värd den lönen. Jag brukar säga att man ska utgå ifrån fyra olika aspekter: prestation, arbetsuppgifter, ansvar samt erfarenhet och kompetens, säger Pantea.

Har du presterat mer än vad som förväntas eller kanske har du fått nya arbetsuppgifter – då motiverar det en högre lön. Detsamma gäller om du ska du byta till en tjänst med mer ansvar. När det gäller erfarenhet och kompetens så kan du tänka på att det är något som ökar för varje år som du jobbar inom ett område eller i en viss roll.

Vill du få hjälp att höja din lön eller ta nästa steg i karriären? Bli medlem i dag och ta hjälp av Naturvetarnas experter!

Som medlem i Naturvetarna får du tillgång till exklusiv lönestatistik för naturvetare och där kan du till exempel se medianlönen för din befattning. Genom medlemsrådgivningen kan du få hjälp att tolka statistiken och att sätta den i förhållande till sin egen bakgrund.

– Vi säger aldrig ”du ska ha 30 000 kronor i månaden”. Istället coachar vi var och en till att värdera sin kompetens och erfarenhet, och på så vis komma fram till vad de själva tycker att de är värda. Lönedialogen ska handla om att värdesätta sin kompetens och sälja den för vad den faktiskt är värd!

Pantea berättar om en medlem som bad om råd inför en anställningsintervju där hon skulle lämna ett löneanspråk. Efter intervjun hörde hon av sig för att tacka – tack vare coachingen från medlemsrådgivningen begärde hon 5000 kronor mer i månadslön än hon först tänkt – och arbetsgivaren accepterade.

Få personlig lönerådgivning och den senaste lönestatistiken. Gå med i Naturvetarna här!

Vad har man att vinna på att vara medlem i Naturvetarna?
– Som medlem har du de bästa förutsättningarna att få rätt lön. Vi hjälper dig att värdera din kompetens och att få en marknadsmässig lön. Vårt lönestatistik och medlemsrådgivningen är förmåner som du bara får tillgång till som medlem.

Förutom den fullständiga lönestatistiken får du som medlem även tillgång till Naturvetarnas senaste arbetsmarknadsrapporter – och en mängd andra förmåner. Du kan till exempel få hjälp att välja rätt väg om du funderar på att börja studera, byta bana eller vill skaffa dig meriter för att klättra på karriärstegen. Medlemskapet kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden för dig som jobbar och är just nu gratis för studenter.

Vill du veta mer? Läs mer om vad som ingår i medlemskapet här.

Gå med i Naturvetarna

  • Du som studerar eller har studerat naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola kan gå med i Naturvetarna. 
  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.

Nästa artikel