Naturvetare sprängde löneligan – de hade bäst löneökning 2022

Löneläget för naturvetare i stort är positivt och den goda löneutvecklingen visar att naturvetenskaplig kompetens är eftertraktad på arbetsmarknaden. Men lönerna varierar mellan olika branscher – och utbildning och erfarenhet spelar också in.
Det är olika saker som sticker ut i vår senaste löneenkät, beroende på sektor, säger Tobias Nilsson på Naturvetarna.

Det har snarare blivit regel än undantag att naturvetares löneutveckling ligger högre än den generella löneutvecklingen i samhället, och förra året var inget undantag. Det visar fackförbundet Naturvetarnas årliga löneenkät.

– Med en genomsnittlig löneutveckling på 3,9 procent sprängde vi löneligan under 2022, säger Tobias Nilsson, statistiker på Naturvetarna.

Den kraftiga ökningen är till viss del en följd av att många naturvetare har en viktig roll i samhällsutvecklingen just nu. Men naturvetare arbetar inom en mängd olika områden och löneläget varierar mellan branscherna. Det är dessutom inte bara inriktningen på din utbildning som är avgörande för din löneutveckling – hur länge du har studerat och arbetat påverkar också.

Här har vi listat det som sticker ut i Naturvetarnas senaste löneenkät, bransch för bransch:

Vill du få hjälp att höja din lön eller ta nästa steg i karriären? Bli medlem i dag och ta hjälp av Naturvetarnas experter!

Digitala sektorn
Inom tech-sektorn ökade lönerna med imponerande 5 procent under 2022 och medianlönen landade på 51 300 kronor i månaden. Den högsta löneökningen inom sektorn uppnåddes av IT-konsulter med 10,4 procents höjning.

Inom tech-branschen har Naturvetarnas medlemmar nästan uteslutande en treårig utbildning. För många börjar lönen på 35 000 kronor per månad, och efter fem år väntas deras lön ha ökat med ungefär 48 procent. 

Life science
Inom life science-sektorn ökade lönerna med starka 4,4 procent förra året och medianlönen ligger nu på 44 600 kronor i månaden. En kanske ännu mer imponerande detalj är att löneutvecklingen för anställda inom life science ligger över genomsnittet för naturvetare för det tionde året på raken.

Lönen i början av karriären inom life science varierar beroende på antal år av utbildning. De med en treårig utbildning tjänar 30 700 kronor i månaden och efter fem åren väntas deras lön ha ökat med ungefär 34 procent. De med en femårig utbildning börjar på 39 600 kronor i månaden och efter fem år väntas deras lön ha ökat med ungefär 37 procent.

Naturvetarna kan din bransch – bli medlem för att hålla dig uppdaterad om löneläget och dina framtidsutsikter. Läs mer här.

Livsmedel (inkl. lantbruk och djursjukvård)
Inom livsmedelssektorn har lönerna ökat mest inom kommuner och regioner över tid. Förra året landade medianlönen på 39 600 kronor i månaden och löneutvecklingen på 3,8 procent. Djursjukskötare sticker ut med 7,4 procent i löneökning, vilket resulterade i en medianlön på 34 000 kronor per månad. 

Lönen i början av karriären inom sektorn för livsmedel, lantbruk och djursjukvård ökar med år av utbildning. De med en treårig utbildning tjänar 30 100 kronor i månaden och de med en femårig utbildning 34 200 kronor i månaden. Efter fem år väntas deras lön ha ökat med ungefär 23 procent.

Miljö
Inom miljösektorn ser vi att den genomsnittliga löneökningen är lika stor inom privat som kommunal/regional sektor. Medianlönen är 40 700 kronor i månaden och löneutvecklingen på 3,3 procent. Miljökonsulter utmärker sig med en löneutveckling på 4,6 procent under 2022 vilket resulterade i en medianlön på 38 900 kronor per månad. 

Lönen i början av karriären inom miljösektorn är högre för de med en treårig utbildning, jämfört med de som har en femårig utbildning. De med en treårig utbildning startar på 34 200 kronor i månaden och de med en femårig utbildning börjar på 32 700 kronor i månaden. Efter fem år väntas deras lön ha ökat med ungefär 30 procent. 

Få personlig lönerådgivning och den senaste lönestatistiken. Gå med i Naturvetarna här!

Skog
Inom den skogliga sektorn lyftes lönerna med 4,2 procent förra året och medianlönen landade på 43 000 kronor i månaden. Produktionsledare sticker ut med 7 procents löneutveckling och en medianlön som landade på 38 300 kronor i månaden. 

Lönen i början av karriären inom den skogliga sektorn ökar med år av utbildning. De med en treårig utbildning tjänar 32 100 kronor i månaden och efter fem åren väntas deras lön ha ökat med ungefär 20 procent. De med en femårig utbildning börjar på 33 400 kronor per månad och efter fem år väntas deras lön ha ökat med ungefär 53 procent.

Som medlem i Naturvetarna kan du få hjälp att förhandla dig till en rättvis lön utifrån din kompetens, erfarenhet och befattning. Om du funderar på att börja studera, byta bana eller skaffa dig meriter för att klättra på karriärstegen kan Naturvetarna hjälpa dig att välja rätt väg. Du får dessutom tillgång till den fullständiga lönestatistiken, de senaste arbetsmarknadsrapporterna och en mängd förmåner.

Vill du få full tillgång till den senaste lönestatistiken för din bransch? Bli medlem i Naturvetarna idag och få koll på löneläget inom just ditt område.

Gå med i Naturvetarna

  • Du som studerar eller har studerat naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola kan gå med i Naturvetarna. 
  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.

Nästa artikel