Glädjebeskedet: ”Naturvetares arbetsmarknad är bättre än på länge”

Framtidsutsikterna ser goda ut för naturvetare och efterfrågan på naturvetenskaplig kompetens kommer att öka inom många olika områden. Det visar fackförbundet Naturvetarnas senaste analys av branscher där deras medlemmar arbetar.
Naturvetares arbetsmarknad är bättre än på väldigt länge, säger Maria Teräs på Naturvetarna.

Naturvetarna kan din bransch – bli medlem för att hålla dig uppdaterad om löneläget och dina framtidsutsikter. Läs mer här.

Naturvetarna är fackförbundet för dig som har läst eller läser ett naturvetenskapligt ämne i minst tre år på universitet eller högskola. De bevakar arbetsmarknaden inom branscher som är centrala för Naturvetare och håller koll på allt ifrån löneläget till framtidsutsikterna för sina medlemmar. Deras senaste arbetsmarknadsrapport visar att det just nu går bra för många branscher som naturvetare jobbar inom.

– Framtidsutsikterna är ljusa och det är framför allt den gröna och digitala omställningen som skapar ökad efterfrågan, säger Maria Teräs, utredare på Naturvetarna.

Vill du få personlig karriärrådgivning eller lönerådgivning? Bli medlem i Naturvetarna här.

Trots att antalet examinerade naturvetare har ökat med 24 procent under de senaste fem åren upplever många bolag att de har svårt att rekrytera naturvetenskaplig kompetens.

De arbetsområden som just nu ökar mest är tech (it och dataanalys), livsmedel, life science, samhällsbyggnad och miljö.

– Sverige är en framstående life science-nation och ungefär var fjärde anställd i den branschen är naturvetare. Samtidigt har digitaliseringen på ett genomgripande sätt ökat behovet av matematisk kompetens. Den som kan matematik har alla möjligheter på dagens arbetsmarknad oavsett vilken bransch man vill arbeta inom, säger Maria Teräs.

Naturvetarna ger dig verktygen för att nå dit du vill i din karriär. Här kan du läsa mer om alla förmåner.

I rapporten lyfter Naturvetarna fram 37 framtidsyrken som det kommer att vara särskilt stor efterfrågan på under de närmsta åren. På listan finns även flera yrken inom hälso- och sjukvården.

– Där är det exempelvis brist på dietister, som gör stor nytta genom kostrådgivning och behandling till patienter som är svårt sjuka eller ska genomgå krävande behandlingar. De behövs också inom äldrevården där de ser till att våra gamla får i sig den näring de behöver. En annan del om dietistens arbete handlar om att förebygga ohälsa genom att arbeta för hälsosamma matvanor, säger Maria Teräs.

Genom att gå med i Naturvetarna kan du hålla dig uppdaterad med vad som händer i din bransch och få verktygen för att nå dit du vill i din karriär. Som medlem kan till exempel få hjälp att förbereda dig inför ditt lönesamtal eller vända dig till karriärrådgivningen för att sätta mål och hitta nya möjligheter framåt. Naturvetarna försvarar även dina rättigheter på arbetsmarknaden och kan stötta dig om du inte blir rättvist behandlad på jobbet.

Få experthjälp i frågor som rör lön, karriär och villkor på jobbet. Starta ditt medlemskap idag!

Gå med i Naturvetarna

  • Du som studerar eller har studerat naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola kan gå med i Naturvetarna. 
  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.

Nästa artikel